Πως “διαβάσαμε” το αποτέλεσμα στις εκλογές της “Κεντροαριστεράς”, τι προβλέπουμε για την άλλη Κυριακή

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Πως διαβάζω το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στο …πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ με ρωτούν φίλοι από το πρωί.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Πέρα από τα διάφορα χιουμοριστικά του διαδικτύου, τα οποία βέβαια έχουν κι αυτά την αξία τους για να διασκεδάζουμε, αλλά δεν έχουν όμως καμία σχέση με πολιτική ανάλυση, το θέμα ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τα “Δάνεια του ΠΑΣΟΚ”.

Καταλαβαίνω πως αυτό είναι κάτι που θυμώνει την ελληνική κοινωνία, και τη θυμώνει γιατί βλέπει στην περίπτωση αυτή δυό μέτρα και δυό σταθμά, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση ισχυρού στη χώρα μας, χρόνια ολόκληρα τώρα… Κατανοητό πλήρως.

Όμως, αντικειμενικά, τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόβλημα της κοινωνίας ή των πολιτών, αλλά των τραπεζών που τα χορήγησαν. Και αν πρέπει να ελεγχθούν τα στελέχη των τραπεζών ή του κόμματος που διενήργησαν τις συναλλαγές αυτές, να ελεγχθούν. Αλλά πάντως, αυτό (τα δάνεια και τα σχετικά τους ζητήματα) δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα ή η κοινωνία.

Καθαρά πολιτικά, αρχικά το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία ζητάει μια φωνή με χροιά “σοσιαλδημοκρατική” (δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμος ο όρος, εννοώ την πολιτική δύναμη εκείνη η οποία είναι μη συντηρητική και μη ακροαριστερή). Το αν αυτό θα μπορέσει στη συνέχεια να το εκφράσει η Φ. Γεννηματά, είναι τελείως άλλο ζήτημα. Αυτό συμβαίνει και για ιστορικούς λόγους (παλαιό ΠΑΣΟΚ), αλλά και γιατί η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη της πλειονότητα είναι ένα μείγμα …συντηρητικού προοδευτισμού – παρόλο που αυτό ακούγεται κάπως αντιφατικό, είναι όμως αυτό ακριβώς…

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι η σημερινή ΝΔ δεν πείθει και ότι σαφώς δεν μπορεί να προσελκύσει κεντρώα ή ακόμη περισσότερο κεντροαριστερά – αριστερά ακροατήρια… Συνεπώς, αυτό αυτόματα ενδυναμώνει το χώρο του «ΠΑΣΟΚ» – μη ξεχνάμε τη σύγκλιση των δύο χώρων τις τελευταίες δεκαετίες…

Και βεβαίως μην έχετε αμφιβολίες, ότι πολλοί από τους χθεσινούς ψηφίσαντες είναι ή ήταν κοντά στη ΝΔ…

Ο άλλος μεγάλος πολιτικός πόλος, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά αποτυγχάνει να ενδυθεί το μανδύα του κεντρο-αριστερού κόμαμτος, για δικούς του λόγους και αμέσως μόλις με κάποιο τρόπο συρρικνωθεί η πολιτική επιρροή Τσίπρα (ο οποίος ηγεμονεύει καθαρά τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σκηνικό), θα επανέλθει τάχιστα εκεί από όπου ξεκίνησε πολιτικά.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι, βρίσκονται κάπου μεταξύ ανέφικτου έως γραφικού σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα σύντομα να επανερχόμαστε σε διπολισμό, όχι τον παλιό του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά σε ένα νέο πολιτικό διπολισμό, μεταξύ αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία (ΣΥΡΙΖΑ) και αυτών που τη θέλουν (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ).

Και υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινή διαδικασία ήταν σαφέστατα πολύ σημαντική και από την άποψη της συμμετοχής των πολιτών (άνω των 210.000!!!), σε ένα κόμμα το οποίο μέχρι «χτες» (πριν 2 χρόνια) κινδύνευε να βρεθεί εκτός βουλής και αντιμέτωπο με τη διάλυση, αλλά και στο τι σηματοδοτεί για τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ίδιο, αλλά και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές, οι οποίες συγκρίνουν τους χθεσινούς 210.000 με τους …1.000.000 του Γ. Παπανδρέου πριν …13 χρόνια, ξεχνώντας (σκόπιμα ή όχι), ότι η συμμετοχή εκείνη αναφερόταν σε άλλη εποχή, μακρινή, που απέχει πολιτικά και κοινωνικά …έτη φωτός από τη σημερινή…

Όμως, η πολιτική δεν είναι ούτε …μαθηματικά, ούτε αριθμητική για να μιλάμε με μαθηματικο-αριθμητικές μεθοδολογίες…

Περισσότερα (και ασφαλέστερα), μετά το Β΄γύρο την άλλη Κυριακή, όπου προβλέπω τη σαρωτική επικράτηση της κ. Γεννηματά, όπως καταδεικνύει και η δυναμική του χθεσινού της ποσοστού…

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια, αρχίζει από την άλλη Κυριακή και μετά και δεν είναι άλλο από το πως όλη αυτή η διαδικασία θα ωφελήσει τη χώρα… Και εκεί επάνω θα κριθούν όλοι και όλα…

Θα επανέλθουμε.

Ν.Β.