Σχόλιο ημέρας: Δεν είναι “Φορολογική Συμόρφωση”, είναι “Οικονομικός Φασισμός”

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Να καταργηθούν οι ταμειακές μηχανές και να φορολογούνται οι επιχειρήσεις βάσει POS, πρότεινε παγκοσμίως άγνωστος καθηγητής οικονομικής σχολής.

Δεν είναι βέβαια περίεργο, ακόμα ένας παγκοσμίως άγνωστος “καθηγητής” να ενεργεί ως “λαγός” των τραπεζιτών, ούτε είναι η πρώτη φορά.

Δεν πήρε το μάτι του κυρίου “καθηγητή” πουθενά, ούτε όταν εντρυφούσε στην οικονομική επιστήμη, ούτε τώρα που τη θεραπεύει ότι:

Η φοροδιαφυγή είναι δύο ειδών: η χαμηλού επιπέδου (της “τυρόπιτας” όπως αποκαλείται) και η υψηλού επιπέδου (της διαφθοράς).

α) Την πρώτη είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι την προκαλεί και την πυροδοτεί η αύξηση του φόρου μόνο εδώ κάνουμε ότι δεν το γνωρίζουμε…

β) Η δεύτερη, η υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγή, δεν συσχετίζεται με τη μέθοδο τιμολόγησης και σχεδόν πάντα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να παταχθεί (π.χ. λαθρεμπόριο καυσίμων, τραπεζιτικές απατηλές πρακτικές, θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους, εξαγωγές κεφαλαίων σε τράπεζες τρίτων χωρών, κλπ)

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι εκτός των τραπεζιτών που κονομάνε χοντρά από τη μεσιτεία …αέρα κοπανιστού, όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι επωμίζονται κόστος, καθυστερήσεις και προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται POS. Τι λέει γι αυτό ο κ. καθηγητής;

Αφήνω απ’έξω όλα τα προβλήματα προσωπικών ελευθεριών, ιδιωτικότητας και απορρήτου συναλλαγών τα οποία έχω επαρκώς αναλύσει σε αρθρογραφία μου από τις αρχές του 2016, όταν φάνηκε ότι με όχημα την υποτιθέμενη “πάταξη της φοροδιαφυγής” θα επιβάλλουν την τραπεζική μεσιτεία στο εμπόριο δια των POS…

Επίσης, καλό θα είναι να μας πει ο κ. καθηγητής, που διατυπώνει αυτή την εντελώς παράδοξη θεωρία, που αλλού στον κόσμο έχει εφαρμοστεί η μέθοδος που προτείνει και αν πέτυχε.

Γενικότερα, τόσο η επιχειρηματολογία του κ. καθηγητή, όσο και η διατύπωση του άρθρου του με τα “λερά κομπιουτεράκια” του ταβερνιάρη και το “συρτάρι της ταμειακής που έχασκε ανοιχτό” είναι από αστεία ως και φαιδρή. Ως προς την ουσία της επιχειρηματολογίας, προτείνει να υιοθετηθεί η πρόταση του γιατί μεταξύ άλλων οι ταμειακές χρειάζονται …χαρτί για την εκτύπωση των αποδείξεων; Γιατί τα POS δεν χρειάζονται χαρτί; Πως εκδίδουν αποδεικτικό; Με σήματα καπνού;

Το άλλο δε κωμικότερο επιχείρημα, αυτό ότι οι ταμειακές διακινούνται λέει από …ολιγοπώλιο… Ενώ οι τράπεζες που ελέγχουν τα POS ας πούμε, δεν είναι ολιγοπώλιο… που έχουν μείνει τρεις όλες κι όλες!

Διαβάζοντας δε παρακάτω όπου προτείνει να καταγράφονται από τα συστήματα POS οι πελάτες που βρίσκονται εντός επιχείρησης, τρομάζεις πραγματικά! Μιλάμε για την απόλυτη κοινωνία φακελώματος, αγοράσεις δεν αγοράσεις! Και με ποια εγγύηση αξιοπιστίας και ιδιωτικότητας; Εκτός πια κι αν καταργήσουμε και την ιδιωτικότητα ή βάλουμε και πρόστιμο σε όσους …δεν αγοράζουν, γιατί στερούν έσοδα από το …μαγαζάκι των τραπεζιτών και του κρατικού ταμείου…

Σε άλλο δε σημείο, προτείνει να χρησιμοποιείται η δημοσίευση δεδομένων λειτουργίας της επιχείρησης, αυτών που περιγράφει με τον αδόκιμο νεολογισμό “εγγυήσεις πληρωμής”, για ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ και ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ της επιχείρησης δια της διαπόμπευσης (!!!).

Αστεία πράγματα, τα οποία όμως αν επικρατήσουν στην παραζαλισμένη ελληνική κοινωνία που έχει πειστεί ότι φταίει για ότι της συμβαίνει, θα διαμορφώσουν τον απόλυτο οικονομικό, φορολογικό και πολιτικό εφιάλτη για τα επόμενα χρόνια… Αυτό που εγώ αποκαλώ «οικονομικό φασισμό»

Ας ελπίσουμε να μείνουν μόνο φαιδρότητες!

Αν θέλουν όσοι υποστηρίζουν αυτές τις φαιδρές απόψεις να τις υποστηρίζουν με μια δόση σοβαρότητας, ας φροντίσουν πρώτα να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, μείωση των συντελεστών στα επίπεδα των χωρών του πολιτισμένου κόσμου, ηθική φορολόγηση, περιστολή της κρατικής σπατάλης, ακύρωση του πελατειακών πρακτικών και έπειτα και αφού τα γίνουν όλα αυτά, ας φορολογηθούν και οι μεροκαματιάρηδες βάσει …POS.

N.B.