Σχόλιο ημέρας: Το “Δέντρο” της πλατείας και η απώλεια του μέτρου

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Κινδυνεύουμε πραγματικά να χαθεί το μέτρο με αυτή την ιστορία με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της κεντρικής πλατείας: Η ατυχής επιλογή να αντικατασταθεί το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο με “εικαστική παρέμβαση” ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κατέστησε την πόλη πρωταγωνιστή αρνητικής δημοσιότητας, σε …εθνική εμβέλεια!

Ένα από τα προβληματικά στοιχεία που αναδεικνύονται είναι και η «εκδήλωση» που έκανε την εμφάνιση της στο Facebook με τον τίτλο “να ξηλώσουμε τις σκαλωσιές”.

Ξεκίνησε βέβαια σαν αστείο στο Facebook και προφανώς οι εμπνευστές της δεν κατάλαβαν καν τι έκαναν, αλλά τελικά οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια: Η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε η υποκατάσταση των θεσμών, ούτε η αυτενέργεια.

Όλα αυτά οδηγούν μαθηματικά στην εμπέδωση του ετσιθελισμού και στο τέλος στην εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας – πράγματα που βιώσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν, κοντινό και μακρινό, με ολέθριες πάντα συνέπειες.

Γι αυτό και θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικοί όσοι παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Και επίσης, να ακούν και λίγο περισσότερο τον πολίτη επιτέλους και όχι να σχεδιάζουν επί χάρτου από τα πολυτελή γραφεία τους.

Τέλος, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από τα επαρχιώτικα συμπλέγματα αρχοντοχωριάτικης κατωτερότητας και να τιμούμε εξίσου παράδοση και τέχνη.

Όχι μόνο δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας, αλλά δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια. 

Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε όλοι μας, τόσο το καλύτερο…

Επίσης, αυτή η «καραμέλα» του “ακούστηκε η πόλη”, καλό είναι να λείψει, διότι, από το να γίνεσαι πανελληνίως ανέκδοτο με χιλιάδες αναφορές στο διαδίκτυο, είναι σαφώς καλύτερο το να μην ακούγεσαι καθόλου…

Ν.Β.