Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας: 16/7/2015

Νίκος ΒούστροςΓράφει ο Νίκος Βούστρος

Πείτε αλεύρι! Η (ξανα)αυξημένη φορολογία σας γυρεύει!!!!

“” Οι θεσμοί θεωρούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σημαντικά και έτσι τα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Χρειάζεται είτε μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας είτε πιο απλόχερη χρηματοδοτική στήριξη. “”
(το οποίο σημαίνει βάλτε κι άλλους φόρους)

Στο μεταξύ “τραυματισμένο” βγήκε το κυβερνών κόμμα από τη χθεσινή διαδικασία ψήφισης του νόμου για τα προαπαιτούμενα, καθώς 39 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση, δηλώνοντας όμως ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό μοιάζει πιο πολύ με δήλωση μελλοντικής αφαίρεσης στήριξης βέβαια, παρά με στήριξη.

Περίπτωση κυρώσεων ή διαγραφών δεν υπάρχει καμία, γιατί θα προκαλούσε επικοινωνιακό πρόβλημα στον πρωθυπουργό, αλλά κυρίως γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ αρμόδια για τέτοια θέματα είναι τα κομματικά όργανα, όπου όπως φαίνεται πλειοψηφεί το όχι… Το μόνο που μένει στον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός.

Παράλληλα, το πολιτικό πρόβλημα θα είναι μεγάλο για όσους κυβερνητικούς είχαν εκλεγεί με “αντιμνημονιακή” σημαία και χθες ψήφισαν “ναι” και από τα δύο κόμματα και μικρότερο για όσους ψήφισαν “οχι”.

Η αντιπολίτευση γενικά για την ώρα κερδίζει “πόντους” εμφανιζόμενη σε ρόλο εγγυητή. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης , αντίθετα ενισχύονται διότι σύμφωνα με τη δική τους ανάγνωση, η πολιτική πρακτική ΣΥΡΙΖΑ (3ο μνημόνιο) δικαιώνει τις δικές τους επιλογές.

Στο μεταξύ, στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο Shauble επαναφέρει το αίτημα για αποβολή μας από τη ζώνη του Ευρώ, αυτή τη φορά μηχανευόμενος τη σύνδεση της μείωσης του χρέους με έξοδο μας από το Ευρώ. Ακόμα ένα τέχνασμα, ακόμα ένας πολιτικός εκβιασμός. Εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει να το περάσει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, διότι υπάρχει στήριξη μας από Γαλλία & Η.Π.Α.

Τα ζητήματα τώρα εστιάζονται στο α) θέμα της χρηματοδότησης “γέφυρα” και β) πόση θα είναι είναι η extra επιβάρυνση λόγω της ύφεσης των κλειστών τραπεζών και της οικονομικής ασφυξίας λόγω αβεβαιότητος των τελευταίων μηνών.

Το γενικότερο πολιτικό μας πρόβλημα βέβαια είναι ότι το πολιτικό μας προσωπικό αναλώνεται στο να προσπαθεί να πείσει ποιος ήταν καλύτερος στο παρελθόν, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΕΤΟ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ……

Ν.Β.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *