Στο ίδιο έργο θεατές…

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος Βούστρος

Οι αποκαλούμενοι «θεσμοί» φεύγουν, η κυβέρνηση τους παρακαλάει να επιστρέψουν, κι εκείνοι κάνουν το δύσκολο για να γυρίσουν να μας χειροτερεύσουν για μία φορά ακόμα, λίγο περισσότερο τη ζωή.

Η εφαρμοζόμενη μέχρι τώρα πολιτική πέτυχε απόλυτα: Η μία από μεγάλες τράπεζες, παρουσίασε χθες για πρώτη φορά μέσα στην κρίση κέρδη 230 εκ. Ευρώ, άρα, όλα καλά. Πως είπατε; Έκλεισαν εκατομμύρια άλλες επιχειρήσεις; Ας πρόσεχαν, θα ήταν υπερβάλλουσα προσφορά φαίνεται…! Αφού σώθηκαν(;) οι τράπεζες, όλα καλά!

Οπότε, αν με τα προηγούμενα μέτρα κατάφερε η μία τράπεζα να έχει κέρδη, τώρα που μειώνεται το αφορολόγητο στις 6.000 και οι συντάξεις, προφανώς θα …ευημερήσουν όλες! Και ακόμα περισσότερο θα ευημερήσουν οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας που φορολογούνται με …100%. Μη σας πω δε για τους ανέργους: Αυτοί θα ζήσουν μέρες …δόξας!

Και πως να μην ευημερήσουν δηλαδή οι τράπεζες; Όταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, εργάζεται μόνο γι αυτές; Φανταστείτε τι θα γίνει όταν καταφέρουν να επιβάλλουν τελικά το διακαή τους πόθο: Την κατάργηση των μετρητών.

Αυτό είναι η υπέρτατη “μπίζνα” στο …διηνεκές για τους τραπεζίτες: Για σκεφθείτε, από την οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται στη χώρα, μικρή η μεγάλη, θα “κονομάνε” μεσιτεία 2-3%, έτσι επειδή στα βιβλία τους εγγράφουν τις …χρεώσεις και τις πιστώσεις της προσωπικής μας ρευστότητας (παλιά τα λέγαμε “μετρητά”). Ναι, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, χωρίς επένδυση – ρίσκο – έργο – εργασία. Έτσι απλά επειδή έχουν το δικαίωμα, θα μας χρεώνουν τα έξοδα τους. Μιλάμε για δουλοπαροικία κανονική δηλαδή! Όποιος αναπνέει θα πληρώνει τις τράπεζες, θέλει δεν θέλει!

Αλλά μάλλον αυτά είδε και ο αρχιεπίσκοπος και βράβευσε με το ανώτατο εκκλησιαστικό παράσημο ένα …ανώτατο τραπεζίτη για τη …φιλανθρωπία του… Τώρα το πως μπορεί ένας τραπεζίτης να είναι …φιλάνθρωπος, μάλλον μόνο ο αρχιεπίσκοπος μπορεί να το αντιληφθεί.

Ποιος ξέρει; Μπορεί να αρπάζει λιγότερα σπίτια από εκείνα που θα μπορούσε ή μπορεί να μην έκλεισε όλες όσες επιχειρήσεις δανειοληπτών θα μπορούσε. Ποιος ξέρει…

Στο μεταξύ, όπως παραδέχθηκε και ο Υπ.Οικ, τη μεσαία τάξη την επιβάρυναν υπέρμετρα για να …βοηθήσουν την κατώτατη! Μόνο που τα έκαναν …θάλασσα με όλες τελικά!

Εκτός από τους “μεγαλοκαρχαρίες” φυσικά που για ακόμη μια φορά, ζουν ημέρες δόξας…

Κατά τα άλλα; Όλα καλά! Η ζωή συνεχίζεται, το επερχόμενο Πάσχα είναι προ των πυλών, η γνωστή ελληνική μας έλλειψη μέτρου θα κάνει πάλι την εμφάνιση της σε όλες τις εκφάνσεις: Θα φάμε πολύ, θα πιούμε πολύ, θα τρέχουμε και θα σκοτωνόμαστε στους δρόμους, με την ίδια συνέπεια που το κάνουμε πάντα.

Και πάντα θα φταίνε οι “άλλοι”: Οι κακοί ξένοι, η κακή η τύχη, ο κακός μας ο καιρός, οι εξωγήινοι, ποιος ξέρει ποιος…

Ποτέ όμως εμείς και οι αποφάσεις που παίρνουμε και αυτά που ανεχόμαστε καθημερινά, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα…

N.B.