“Στο ίδιο έργο θεατές…”: Σχολιάζοντας τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος ΒούστροςΕίναι γνωστό πια, ότι κάθε φορά που οι κυβερνήσεις στη χώρα μας πιέζονται, ανακαλύπτουν τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος αλλά και διαφόρων ειδών κατεστημένα: εκδοτικά, εργολαβικά, προμηθευτών του δημοσίου, κλπ

Δεν είναι τίποτα το καινούριο αυτό που παρακολουθήσαμε χθες. Είναι απλά η προσπάθεια μιας κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά απολύτως τίποτα, από το προσφυγικό ως τις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. και από την πραγματική οικονομία ως τις σχέσεις με τους δανειστές, να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, να αποπροσανατολίσει, μήπως και κερδίσει λίγο ακόμα πολιτικό χρόνο ο οποίος μεταφράζεται σε χρόνο παραμονής στην εξουσία. 

Για την κυβέρνηση χθες ήταν μια πραγματικά απελπιστική μέρα, διότι κάπως πρέπει να δικαιολογήσει τα πέντε και μισό δισ. Ευρώ που θα υποχρεώσει τους χρεοκοπημένους πολίτες και τις πρακτικά χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει ακόμα στην Ελλάδα να πληρώσουν, με τα νέα μέτρα που υποχρεώθηκε από τους δανειστές να πάρει και που είχε προκαταβολικά υποσχεθεί από το μνημόνιο του Αυγούστου ότι θα πράξει.

Πρακτικά, η φοροκαταιγίδα των 5,5 δισ. θα είναι τέτοια που θα δώσει κυριολεκτικά τη χαριστική βολή στην από χρόνια ετοιμοθάνατη  ελληνική οικονομία.

Ξεφεύγει από τους σκοπούς του σχολίου να κάνουμε ποσοτική ανάλυση και τεκμηρίωση του γιατί αυτό θα συμβεί. Θα πούμε μόνο ότι η κινητήρια δύναμη της όποιας οικονομίας για να σταματήσει η ύφεση, είναι η ζήτηση. Και όταν φορολογείς άγρια τα πάντα, όταν κάθε σου πολιτική έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα, τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος (πολιτική της εσωτερικής υποτίμισης), τότε είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένο ότι αυξάνεις την ύφεση και συνακόλουθα την δυσκολία των πολιτών.

Επιπλέον, στα παραπάνω προσθέστε και την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της ροής των προσφύγων & μεταναστών, οπότε έχετε την εικόνα του γιατί ξαφνικά χθες ανακαλύφθηκε η διαπλοκή και όλα τα υπόλοιπα.

Και αυτό είναι το κακό, ότι ανακαλύφθηκε, συζητήθηκε για ακόμα μια φορά, αλλά επί της ουσίας, στην πράξη δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα. Τα συμφέροντα κάθε είδους θα συνεχίσουν αδιάκοπα της αθέμιτες πρακτικές τους, και εμείς θα ικανοποιηθούμε (;) από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για τα δάνεια στα κόμματα.

Λες και υπάρχει καμιά ελπίδα να επιστρέψουν αυτές οι σφηκωφωλιές διαφθοράς και κακοδιοίκησης κανένα ευρώ στο δύστυχο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη…

Και η άλλη πρωτοβουλία, γιατί αυτό που μετρά στην πολιτική είναι η πράξεις και τα αποτελέσματα τους και όχι η λεκτική απεραντολογία από εδράνου, αυτή του ελέγχου των δανείων των ΜΜΕ, μη γελιέστε, εξυπηρετεί τη γενικότερη στρατηγική του ελέγχου της ενημέρωσης και τίποτα άλλο.

Όσο για τη στάση των άλλων κομμάτων, απλά οι άνθρωποι είναι αλλού: Καμία πολιτική πρόταση, ατέρμονοι λεκτικοί διαξιφισμοί – χωρίς κανένα σκοπό, σοφιστείες, ανακρίβειες, εξυπνακισμοί, βερμπαλισμοί γενικώς.

Συζητήσεις περί όνου σκιάς, καμία συγκεκριμένη θέσηπράξηάποψηπρόταση, μόνο «εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους».

Δυστυχώς, με αυτό το πολιτικό προσωπικό και αυτά τα κόμματα δεν φαίνεται ουδεμία βελτίωση στο ορατό τουλάχιστον μέλλον….

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν για αυτή τη χώρα είναι να …πάψουν και να αποχωρήσουν. Να αφήσουν επιτέλους να πάνε τη χώρα μπροστά άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι στη ζωή τους, κάτι περισσότερο από το να είναι πορφυρογέννητοι ή και κομματικοί.

Αλλιώς, no hope!