Σχόλιο ημέρας: “Βιομηχανία” κατασχέσεων σε μια χειμαζόμενη κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος Βούστρος

Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξωφρενική και παράλογη φορολογία που επιβάλλεται με γνώμονα μόνο ανάγκες δανειστών και κρατικού ταμείου, ανέρχεται πλέον σε 4 εκατομμύρια πολίτες (4.030.910).

Περίπου 1,5 εκατομμύριο από αυτούς είναι στο στόχαστρο για κατασχέσεις λογαριασμών ή και ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ).

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά και οι επερχόμενες εξελίξεις είναι μια γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, ούτε αυτοί που κυβερνούν σήμερα προστάτευσαν την ελληνική κοινωνία από το να φτάσει σε αυτό το σημείο ακραίας εξαθλίωσης.

Και είναι υπόλογοι γι’ αυτό όλοι τους!

Και φυσικά, αυτοί οι οποίοι δεν πληρώνουν, δεν το κάνουν ούτε για να το αποφύγουν ούτε από πεποίθηση. Το κάνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν διότι οι φόροι είναι εξωφρενικοί, πέρα από κάθε λογική. Αυτοί που μπορούν να τους αποφύγουν, απλώς αλλάζουν φορολογική έδρα και σταματούν κάθε σχέση τους με το άθλιο εγχώριο οικονομικοπολιτικό σύστημα.

Η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη: Δυναμιτίζει εκ θεμελίων κάθε προσπάθεια της κοινωνίας να σταθεί όρθια, αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιβίωσης από όσους είχαν την ατυχία να πέσουν στα “νύχια” της εφορίας και έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι πολίτες κυριολεκτικά, δεν αντέχουν άλλο.

Απαιτείται το συντομότερο οι πολιτικοί της χώρας στο σύνολο τους, αν αντιλαμβάνονται φυσικά την πολιτική ως υπηρέτηση της κοινωνίας, της χώρας, του έθνους και του πολίτη, να σταματήσουν αυτή την αυτοκαταστροφική και αδιέξοδη κατάσταση που μας οδηγεί στην οικονομική και εν τέλει κοινωνική διάλυση. Εκτός αν αντιλαμβάνονται την πολιτική ως συσσώρευση προνομίων και σκανδαλωδών απολαβών για τον εαυτό τους, οπότε, εύλογη η αδιαφορία για τα όσα δεινά προκαλούν οι αποφάσεις και οι επιλογές τους στους πολίτες.

Θα σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων ή θα συνεχίσουν την τακτική του “yes man” για να διασφαλίζουν προνόμια και καρέκλες;

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν…

Ν.Β.