Σχόλιο ημέρας: Ιστορίες επιτυχίας ή ιστορίες για αγρίους; Οι καταθέσεις λένε πάντα την αλήθεια!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος Βούστρος

Πανηγυρίζουν οι πολιτικοί μας για το «πλεόνασμα» που πέτυχαν να εξασφαλίσουν. Μόνο που δεν μας λένε ότι το πλεόνασμα για να παραχθεί έχει στο μεταξύ προκαλέσει διαρροή (μείωση) καταθέσεων κατά 4 δισ. Ευρώ, πράγμα που τις καθιστά πλέον ίσες με αυτές που υπήρχαν το 2001.

Λόγω της πρωτοφανούς για ανεπτυγμένη χώρα συρρίκνωσης και ύφεσης της οικονομίας σε συνδυασμό με άγρια υπερφορολόγηση, οι πολίτες επιλέγουν να πληρώσουν τις βαρύτατες και μόνιμα άδικες υποχρεώσεις που τους επιβάλλουν από τις καταθέσεις προηγουμένων ετών.

Μπορεί έτσι κανείς να αντιληφθεί ότι η μέχρι τώρα φορολογία από την αρχή της κρίσης «σκότωσε» ότι είχε παραχθεί από το 2001 μέχρι τώρα…

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς αναλήψεων των Capital Controls, που σε λίγο καιρό συμπληρώνουν 2 χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής επιχειρήσεων και νοικοκυριών – φανταστείτε να ήταν ελεύθερες οι αναλήψεις: Δεν θα είχε μείνει ούτε …λεπτό στις τράπεζες, όχι Ευρώ ολόκληρο!

Έτσι καταλαβαίνει κανείς και το γιατί οι καταθέσεις δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο τραπεζικό σύστημα: Δεν είναι μόνο ο φόβος της ανασφάλειας, είναι και η ουσιαστική δήμευση μέσω τις φορολογίας.

Με άλλα λόγια ήταν ένα αργό και διαρκές κούρεμα καταθέσεων, το οποίο επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από εγχώριους και ξένους παράγοντες.

θα το καταλάβουμε επιτέλους κάποτε; Ή θα πανηγυρίζουμε σε κάθε ανοησία που διαχρονικά εκστομίζουν οι πολιτικοί μας;

Ν.Β.