Σχόλιο ημέρας: Ιδού η Ρόδος…

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος ΒούστροςΧαλάρωση στόχων πλεονασμάτων ζήτησε ο Ευ. Τσακαλώτος στο Eurogroup – Tο Eurogroup επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος…

Προφανώς, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, προσπαθεί να σχηματίσει προϋποθέσεις έτσι ώστε όταν κάποια στιγμή οι εκλογές γίνουν αναπόφευκτες – η κυβέρνηση στηρίζεται μόνο κοινοβουλευτικά, η κοινωνία τη θεωρεί ήδη αποτυχημένη – να μπορέσει να “μοιράσει” στοχευμένα σε ομάδες που θα τη βοηθήσουν πολιτικά…

Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη στον παλαιοκομματισμό, και συνοψίζεται στο εξής: “Ρήμαξε στους φόρους όποιον δεν μπορεί να γλυτώσει και δώσε τα σε αυτούς που μας ψηφίζουν”.

Η ίδια αθλιότητα δεν συνέβη επί Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν μάτωνε η πραγματική οικονομία από τους φόρους για να εμφανιστεί αυτό το ισχνό πλεόνασμα, μέρος του οποίου εκείνη η συγκυβέρνηση το μοίρασε ως …μπόνους στους ενστόλους;;

Δεν έχω τίποτα με τους ενστόλους και με τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά, δεν φταίνε αυτοί που οι πολιτικοί τους καλοπιάνουν! Όμως, αυτή η πρακτική του “κλέψε και ρήμαξε στους φόρους τους κακομοίρηδες και δώσε στους δικούς μας“, πρέπει κάποτε να τελειώνει!

Στο μεταξύ, “μαγειρεύεται” μεθοδευμένα στο παρασκήνιο η κατάργηση πολλών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ορατή είναι και η κατάργηση των δώρων (μέσω της δήθεν εναρμόνισης με τις ‘καλές πρακτικές’ που ισχύουν στις άλλες χώρες).

Συγκεκριμένα, ζητούνται από τους “εταίρους”:

  • Μειώσεις για τον κατώτατο μισθό
  • Θεσμοθέτηση για τις ατομικές ή εταιρικές συμβάσεις εργασίας
  • Αύξηση στα όρια των απολύσεων (ομαδικές απολύσεις),
  • Αλλαγές στο πως γίνεται η κήρυξη απεργιών & τα δικαιώματα των συνδικαλιστών
  • Δικαίωμα στις επιχειρήσεις να κηρύσσουν ανταπεργία (lock out).

Έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα περάσουν τα πάντα όπως ακριβώς έχουν αποφασίσει οι δανειστές, προφανώς σε συνεργασία με εγχώρια συμφέροντα; Εγώ καμία!

Εξάλλου, είναι ήδη όλα περασμένα ως περίγραμμα στο μνημόνιο 3 (ν.4336/2015) και ψηφισμένα από όλα τα κόμματα μαζί! (πλην ΚΚΕ – Χ.Α.)

Όπως είναι γνωστό, οι δανειστές ούτε Έλληνες εργαζόμενους εργοδοτούν, ούτε πληρώνουν… Προφανώς άλλους εξυπηρετούν με τα εργασιακά… Έρχεται θερμότατο φθινόπωρο…

Εκτός από τα παραπάνω όμως υπάρχουν και πραγματικά σημαντικά Ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα:

Αυτή την ώρα παρουσιάζεται μια σπάνια ευκαιρία για το συνασπισμό του νότου: Εν όψει κυρώσεων σε Ισπανία – Πορτογαλία αλλά και του προβλήματος των Ιταλικών τραπεζών, αν η κυβέρνηση θελήσει, μπορεί εύκολα να ηγηθεί σε μια “συμμαχία του Νότου”, με τη στήριξη και της Γαλλίας και να ανατρέψει συσχετισμούς, εκμεταλλευόμενη και το “Brexit”, ώστε επιτέλους να αλλάξει ρότα αυτή η καταταλαιπωρημένη από τους τραπεζίτες και τους γερμανούς πολιτικούς ήπειρος.

Θα το κάνει;

Ιδού η Ρόδος…

Ν.Β.