Σχόλιο ημέρας: Για την “παγκόσμια μέρα ελευθερίας του τύπου”

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος Βούστρος

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα ελευθερίας του τύπου. Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τύπος στην Ευρώπη και το δυτικό κόσμο γενικά δεν κινδυνεύει από πολιτικές παρεμβάσεις, όπως ίσως συνέβαινε κάποιες άλλες μακρινές εποχές.

Σήμερα κινδυνεύει από τον σφιχτό εναγκαλισμό των επιχειρηματικών ελίτ, τον «έλεγχο» μέσω της διαφήμισης, αλλά και τη χρησιμοποίηση μερικές φορές της ισχύος του τύπου για διάφορα επιχειρηματικά ή πολιτικά «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».

Δυστυχώς, οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τη μονοπώληση του διαδικτύου από λίγες εταιρείες έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση της ασυδοσίας στο διαδίκτυο, πράγμα που δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα σε τύπο και ενημέρωση.

Φυσικά και ο τύπος (ψηφιακός ή παραδοσιακός) δεν είναι άμοιρος ευθυνών: Πολλές φορές έχει ξεφύγει από το θεσμικό του ρόλο του και έχει εκτραπεί σε άλλες ατραπούς οι οποίες δεν συνάδουν καθόλου με την αποστολή του.

Η απάντηση είναι παντού και πάντα μία και μοναδική: Ο ενημερωμένος αναγνώστης, αυτός που έχει καλλιεργήσει και διαθέτει κριτική ικανότητα, έτσι ώστε να μπορεί να διαχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό, την αλήθεια από τη μυθοπλασία, την ακρίβεια από την υπερβολή.

Ν.Β.