Σχόλιο ημέρας: Δεν διαβάζουμε!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος Βούστρος

Ένα από τα πολύ άσχημα ελαττώματα μας σε αυτή τη χώρα, είναι και το ότι δεν διαβάζουμε. Και δεν εννοώ μόνο το ότι δεν διαβάζουμε γενικά ή ειδικά αναγνώσματα.

Εννοώ κυρίως ότι μιλάμε (ή αντίστοιχα στο Facebook, γράφουμε), πριν καν διαβάσουμε τι είπε ο άλλος, ή τι αναφέρει το άρθρο που κοινοποίησε!

Αν οι αξιότιμοι διαδικτυακοί φίλοι είχαν κάνει τον κόπο να πατήσουν ένα ‘κλικ’ και να διαβάσουν το αρθράκι των 150 λέξεων, οι αντιρρήσεις, οι οι απορίες ή τα σχόλια που εκφράστηκαν για τη χθεσινή μου ανάρτηση περί καπνίσματος και προστίμων, θα είχαν επιλυθεί και δεν θα συζητούσαμε χωρίς λόγο.

Αλλά δυστυχώς, κυρίως μας ενδιαφέρει να πούμε αυτό που εμείς νομίζουμε, παρά να συμβάλλουμε ουσιαστικά σε ένα διάλογο ή σε μια κατάσταση…

Ναι δυστυχώς, είμαστε έτσι. Αλλά δεν ήμασταν έτσι, δεν θα φτάναμε στα χάλια που έχουμε φτάσει, χάλια για τα οποία σαφώς ευθυνόμαστε, και όχι μόνο για αυτούς που εκλέγαμε τόσα χρόνια αλλά για την γενικότερη συμπεριφορά μας – δεν επεκτείνομαι.

Επίσης, για τους φίλους που έσπευσαν να μας πουν ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα, έχω να τους πω ότι πάντα υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα. Όμως, πολιτισμένη χώρα δεν σε καθιστά μόνο το υψηλό ΑΕΠ ή το χαμηλό χρέος ή το να πραγματοποιούνται …500 θεατρικές παραστάσεις το χρόνο.

Σε κάνει ο τρόπος που ρυθμίζεις τις σχέσεις μεταξύ τον πολιτών σου, αλλά και το πως επιβάλεις το κάθε τι, όταν κάποιοι δεν σέβονται το ρυθμιστικό πλαίσιο, είτε αυτό είναι κάπνισμα, είτε είναι κοπάνα στο δημόσιο, είτε είναι οδική συμπεριφορά κ.ο.κ.

Και σε κάθε περίπτωση, το να επιλέγεις να μην είσαι τριτοκοσμική χώρα, ναι, λυπάμαι που θα σας ταράξω, αλλά είναι σημαντικό.

Ν.Β.