Σχόλιο ημέρας: Αφήστε το plan “B” και πείτε μας τι γίνεται τώρα!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος ΒούστροςΗ συζήτηση του σχεδίου “Β” (όπως Βαρουφάκης) αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα απίστευτου μεγέθους αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία είναι κυρίως η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η αβεβαιότητα, η επερχόμενη αρπαγή της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας και η γενική επιδείνωση της κατάστασης της χώρας.

Όλα τα άλλα, από εκλογικούς νόμους μέχρι σχέδια “Β” και από ψήφο στα 17 μέχρι τις ώρες των θρησκευτικών, εξυπηρετούν κυρίως την κυβέρνηση η οποία καταφέρνει να κερδίζει με τέτοια τεχνάσματα και τακτικισμούς πολιτικό χρόνο αλλά και παραμονή στην εξουσία, δεδομένου ότι από τους βουλευτές της δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να απειληθεί καθώς είναι σίγουρο ότι προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμια τους θα ψήφιζαν ακόμα και ότι η γη είναι τετράγωνη!

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει αν θέλουν να κερδίσουν πολιτικό όφελος και αν όντως ενδιαφέρονται για τη χώρα και τους πολίτες όπως υποστηρίζουν, να προτείνουν λύσεις και να πάψουν να αντιπολιτεύονται με καταγγελτικό λόγο.

Η κυβέρνηση απέτυχε. Το ξέρουμε. Είναι προφανές ότι δεν έχει καμία στήριξη και αποδοχή στην κοινωνία, παρά μόνο στο κοινοβούλιο για τους γνωστούς λόγους.

Δεν χρειαζόμαστε να μας λέτε καθημερινά ότι η κυβέρνηση απέτυχε, το 2015 και το 2016. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να ακούσουμε εσείς τι προτείνετε να γίνει, τι προτίθεστε να πράξετε για να μας βγάλετε από τη σημερινή άθλια κατάσταση, για την οποία βέβαια έχετε κι εσείς τις ευθύνες σας, αλλά το ζήτημα πλέον είναι τι γίνεται τώρα. Αυτό θέλουμε να ακούσουμε!

Ποιο ρεαλιστικό σχέδιο προτείνετε για την ανακούφιση των ελλήνων πολιτών; Ποια αποτελέσματα θέλετε να πετύχετε και με ποιες πολιτικές, αλλά κυρίως σε ποιο χρονικό ορίζοντα.

Αυτά πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση, αν θέλει να παίξει πραγματικό πολιτικό ρόλο και να αφήσει τις χιλιοειπωμένες κοινοτυπίες του τύπου “θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις (γενικώς και αορίστως για να χωρούν τα πάντα) ώστε να έρθει η “ανάπτυξη” από επενδύσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας“.

Αυτά δεν πείθουν πια. Άσε που δεν έχουν και καμία σχέση με την πραγματικότητα, διότι κανείς δεν είναι παράφρων ώστε να έρθει να επενδύσει σε μια χώρα με εξωφρενική και εξοντωτική φορολογία80%, αχρείαστη πολυνομία και γραφειοκρατία και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα που κοιτάει να σε κλέψει από παντού ή στην καλύτερη περίπτωση να σε δυσκολέψει όσο περισσότερο μπορεί!

Απαιτείται σοβαρός προγραμματισμός, σχέδιο, εξειδίκευση και δράσεις, στόχευση στα σημαντικά και προσήλωση.

Το ερώτημα είναι ποιοι θα τα κάνουν όλα αυτά, όταν δεν είναι ικανοί ούτε να προφυλάξουν τα κόμματα τους από την υπερχρέωση, πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν τη χώρα στο σύνολο της;

Ν.Β.