Σχόλιο Ημέρας 5/4/2016: Ή κερδίζουν ή χάνουμε, μάλλον και τα δύο…

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος ΒούστροςΣτη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ συμφωνήθηκε μεταξύ τους ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν αρκεί (μάλλον πρέπει να μας εξαθλιώσουν περισσότερο). Επίσης, αποκλείστηκε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση “κουρέματος” ελληνικού χρέους, πράγμα που αποδομεί εντελώς την κυβερνητική “επικοινωνία” και γενικά το πολιτικό αφήγημα, «πληρώστε τώρα κι άλλους φόρους, κάντε κι άλλες θυσίες για να ανακουφιστείτε όταν μειωθεί το χρέος».

Ο συλλογισμός όπως είχα υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ήταν τελείως αστήρικτος, διότι οι φόροι εξαρτώνται ΜΟΝΟ από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για μέτρα εσωτερικής υποτίμησης και διόρθωσης των “δημόσιων” οικονομικών. Επρόκειτο για ένα ακόμα “λογικό άλμα”, καθώς οι στόχοι καθορίζονται επακριβώς και αριθμητικά στο μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015) αλλά και από το “Σύμφωνο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018”. Κάθε οικονομική πολιτική έξω από τα δύο αυτά πλαίσια, απλά απορρίπτεται από τους δανειστές.

Πολιτικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να κινηθεί επικοινωνιακά και μόνο στη βάση της διαρροής της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ, πράγμα όμως που δεν την ωφελεί πια ιδιαίτερα, διότι τα προβλήματα είναι εδώ, ορατά για τον καθένα, τα νέα μέτρα είναι ante portas, και τα εκκαθαριστικά της εφορίας αρχίζουν από σήμερα να καταφθάνουν…

Από την αντιπολίτευση, η μεν ΝΔ επιλέγει την τακτική του ώριμου φρούτου και προσβλέπει στην κυβερνητική φθορά για να πάρει τη θέση της με τη λιγότερη δυνατή πολιτική προσπάθεια, τα δε άλλα κόμματα, κυρίως η πολιτική στρατηγική τους εξαντλείται στο να καταφέρουν να είναι μέσα στην επόμενη βουλή, είτε δια της ευθείας οδού, είτε δια συγχωνεύσεων…

Στη “γωνία” παραμένει πάντα το προσφυγικό, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, αλλά και η κοινωνική δυσαρέσκεια πολλών επαγγελματικών ομάδων για ασφαλιστικό – φορολογικό – οικονομική κατάσταση.

Αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα…

Ν.Β.