Σχόλιο ημέρας 4/5/2016: Ούτε συμφωνία ούτε εξελίξεις… Μόνο, προσεχώς χειρότερα!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος ΒούστροςΠαρά την ελληνική ραστώνη των διακοπών του Πάσχα, οι διεργασίες συνεχίζονται, σε όλα τα επίπεδα. Από τους “έξω” φυσικά. Εμείς, ως συνήθως, παρακολουθούμε ασθμαίνοντας για μια ακόμη φορά, εμφανιζόμενοι πάντα ως …βασιλικότεροι του βασιλέως, μάλλον, …θεσμικότεροι των “θεσμών” για την ακρίβεια!

[Αυτή την επινόηση, την υποκριτική μετονομασία των επικυρίαρχων δανειστών σε “θεσμούς”, μόνον η σχιζοφρενική ελληνική πολιτική πραγματικότητα μπορούσε να διανοηθεί… Ασχολίαστο!]

Ποιες οι εξελίξεις στο εξωτερικό; Ουσιαστικά από την πλευρά του ΔΝΤ καμία απολύτως, επιμένουν με απόλυτη αδιαλλαξία στην υιοθέτηση των προληπτικών μέτρων για το επιπλέον 2% του ΑΕΠ, τα γνωστά επιπλέον 3,5 δισ. Ευρώ, τα επιπλέον των 5,5 δισ.

Σημειώνω ότι το Δ.Ν.Τ. δεν το κάνει αυτό ούτε από …φιλευσπλαχνία για τον Έλληνα φορολογούμενο και τις δημόσιες δαπάνες, ούτε από αίσθημα δικαιοσύνης για τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Το κάνει για ένα και μόνο λόγο:

Είναι υποχρεωμένο, βάσει εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, οι χώρες που δανείζει να έχουν λογιστικά πλεονάσματα. Και αυτό είναι το μόνο που το ενδιαφέρει. Να μην υπάρξει εσωτερική του υπέρβαση κανονισμών, με όποιο κόστος για τη δανειζόμενη χώρα. Τα υπόλοιπα είναι υποκριτικές δικαιολογίες.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η ρητορική του ΔΝΤ για το χρέος: Ενδεχόμενο κούρεμα / μείωση θα βελτίωνε λογιστικά το λόγο χρέος προς ΑΕΠ, πράγμα που θα επέτρεπε στο  ΔΝΤ να μην έχει εσωτερικά προβλήματα για τα δάνεια που δίνει…

Και ας γίνουν όλα …τσιμέντο, στη δανειζόμενη χώρα. Μόνο του μέλημα η μη υπέρβαση εσωτερικών του κανονισμών. Εξ’ου και οι σχετικές …ευχές των Η.Π.Α. για το συγκεκριμένο θέμα – Οι Η.Π.Α. είναι μεγαλομέτοχος στο Δ.Ν.Τ.

Βέβαια, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι μέχρι το 2022 δεν υπάρχει ανάγκη για κούρεμα, το πολύ πολύ να δεχθούν κάποια χρονική μετακύλιση χρέους – πράγμα που όμως επί της ουσίας δεν είναι ούτε κούρεμα, ούτε απομείωση. Είναι απλώς μεταφορά στο μέλλον. Έντοκη προφανώς.

Κατά τα άλλα, και παρά την εμφανιζόμενη με το ζόρι ως αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, η είδηση ΔΕΝ είναι το ασθενικό λογιστικό πλεόνασμα, ούτε η μικρότερη της αναμενόμενης ύφεση.

Η είδηση από την αξιολόγηση της Commission Européenne είναι οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, οι οποίες είναι πολύ πιο κοντά από όσο νόμιζαν οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι

Πράγμα που από μόνο του επιβαρύνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, μειώνει τη συνολική ζήτηση, αυξάνει την ανεργία, γενικώς επιδεινώνει όλα τα οικονομικά μεγέθη, στην Ελλάδα της 6ετούς βαριάς οικονομικής κρίσης, της ανεργίας του 30% και των υπερχρεωμένων σε δημόσιο και τράπεζες πολιτών… Και των επιχειρήσεων που κλείνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά…

Με λίγα λόγια, προσεχώς …χειρότερα!

Όσο για τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις, από τη μία πλευρά η ελάσσονα αντιπολίτευση τρέμει κυριολεκτικά το ενδεχόμενο εκλογών και την ετυμηγορία των πολιτών, η αξιωματική αντιπολίτευση “περιμένει στη γωνία”, με τη γνωστή τακτική του ώριμου φρούτου να πέσει η κυβέρνηση για να αναλάβει και προφανώς να συνεχίσει ακάθεκτη το γνωστό φαύλο κύκλο της μεταπολίτευσης

Όσο αφορά την κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος να υπάρξουν εξελίξεις, είναι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει την “ηρωϊκή έξοδο” – οι βουλευτές του θα τον στηρίζουν ακόμα κι αν βάλει φόρο …οξυγόνου σε όποιον αναπνέει ή φόρο σε όποιον μιλά ελληνικά!

Διάφορες σκόρπιες αντιδράσεις, περιορίζονται σε λεκτικό επίπεδο και γίνονται κυρίως υπό το άγχος της αντιμετώπισης των ψηφοφόρων… Πιο πολύ για την τιμή των όπλων.

Αν όμως ο πρωθυπουργός αποφασίσει την “ηρωική έξοδο”, η πρόσφατη ανάλυση των επιλογών του δείχνει ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει, προφανώς …κατακεραυνώνοντας για μία ακόμη φορά τα …αόρατα συμφέροντα που επιβουλεύονται τους έλληνες πρωθυπουργούς δεκαετίες τώρα…

Αστεία πράγματα μεν, άλλοι πληρώνουν το μάρμαρο δε, κι αυτοί οι άλλοι είναι φυσικά οι ταλαίπωροι πολίτες, οι προδομένοι και πολιτικά εξαπατημένοι για μία ακόμα φορά….

Ν.Β.