Σχόλιο ημέρας 19/4/2016: Στον καιρό του διαδικτύου, υπάρχω αλλά ΔΕΝ σκέφτομαι

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος ΒούστροςΌταν ο Καρτέσιος (René Descartes) διατύπωσε το φιλοσοφικό ορισμό του περί σκέψης και ύπαρξης {σκέφτομαι, άρα υπάρχω (cogito ergo sum)}, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί το πόσο εύκολα η άκριτη αναπαραγωγή μυθευμάτων και τερατολογιών μέσω διαδικτύου θα το ακύρωνε στην πράξη, φέρνοντας μας σήμερα στο σημείο να διατυπώνουμε την άποψη {στον καιρό του διαδικτύου, υπάρχω αλλά ΔΕΝ σκέφτομαι} !

Δεκάδες για να μη πω εκατοντάδες οι μύθοι και οι φάρσες που διακινούνται στο διαδίκτυο, χωρίς βέβαια το ίδιο να έχει την παραμικρή ευθύνη γι’αυτό – είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς πληροφορίας από το ένα σημείο στο άλλο, και τίποτα περισσότερο.

Το πρόβλημα έγκειται στην ευπιστία των αναγνωστών, στην κουλτούρα της μη κριτικής σκέψης αλλά και στον εύκολο εντυπωσιασμό και την προχειρότητα από την πλευρά των όσων παράγουν περιεχόμενο.

Αφορμή του σημερινού σχολίου, η τερατώδης εκείνη ανοησία, η οποία αποδίδεται από τους παντογνώστες του διαδικτύου, στον Μπιλ Γκέϊτς (Bill Gates) της εταιρείας Microsoft, ότι δήθεν η ελληνική γλώσσα έχει …μαθηματική δομή και ως εκ τούτου είναι η τελειότερη όλων!

Μάλιστα πρόσφατα με θλίψη είδα να αναπαράγεται αυτή η απύθμενη ανοησία σε επίσημο κείμενο ψηφίσματος ενός Ηπειρωτικού Δήμου!

Επί της ουσίας, η άποψη στερείται κάθε σοβαρότητας, την έχουν καταρρίψει διαχρονικά πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες (π.χ. Τμήμα Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου κ.α.) – επίσης στο διαδίκτυο έχει καταρρίψει την άποψη το πολύ καλό www.ellinikahoxes.gr [εδώ] και το σημαντικότερο, δεν υπάρχει ούτε μία πηγή, καταγραφή, αναφορά, video ή άλλο ντοκουμέντο με τον φερόμενο ως εκφραστή της άποψης να την αναφέρει!

Εξαιρετική η γλώσσα μας, όλοι την θεωρούμε ύψιστο δημιούργημα της ελληνικής διανόησης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να φανταζόμαστε σαχλαμάρες και να τις πιστεύουμε…

Προσέξτε λοιπόν τι υιοθετείτε, προσέξτε από που ενημερώνεστε και κυρίως μη κοινοποιείτε / διαδίδετε οτιδήποτε για το οποίο δεν είστε σίγουροι, διότι άθελα σας επειδεινώνετε το πρόβλημα της διάδοσης κακής ποιότητας πληροφοριών ή της διάδοσης ανυπόστατης πληροφορίας στο διαδίκτυο… Ότι …λάμπει, δεν είναι χρυσός!

Ν.Β.

Υ.Γ. Έγραψε κάποιος στο διαδίκτυο σατιρίζοντας το παραπάνω φαινόμενο: “Όπως είπε και ο …Όμηρος, στο διαδίκτυο αποδίδονται αποφθέγματα σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με αυτά!”

😛  😉