Σχόλιο ημέρας 19/02/2016 – Ραγδαίες αλλαγές στην πραγματική οικονομία

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Νίκος ΒούστροςΤέλος εποχής για το Super Market Βερόπουλος, ταχύτατη αναδιάταξη της αγοράς: Εξαγοράστηκε από τη Μετρό (My Market), μετά από μια αυτόνομη πορεία 43 ετών, λόγω της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης [συνολικά χρέη 150 εκ. €, ληξιπρόθεσμα 70 εκ. €].

Πρόκειται για ένα ακόμα άκρως ανησυχητικό δείγμα της παραπαίουσας (πραγματικής) ελληνικής οικονομίας, το οποίο δείχνει ποιοτικά πολύ περισσότερα πράγματα από το ποσοτικό “ύφεση 0,7%” που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες ιστορικές επιχειρήσεις του κλάδου, με ανάλογα αναγκαστικά deals να έρχονται (π.χ. Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης) αλλά και δυσχέρειες που κρύβονται επιμελώς “κάτω από το χαλί” σε πλείστες μεγάλες επιχειρήσεις.

Η συνταγή της … αποτυχίας και εδώ γνωστή:

– Υπερφορολόγηση από την εγκληματικά αντιαναπτυξιακή ελληνική φορολογία

– Συρρίκνωση τζίρου λόγω οικονομικής κρίσης & ύφεσης

– Ανερμάτιστη & μεγαλομανής ανάπτυξη δικτύου τα προηγούμενα χρόνια: Πολλά & υπερμεγέθη καταστήματα για τα ελληνικά δεδομένα

– Λάθος στρατηγικοί προσανατολισμοί: Επιλογή πρόσκαιρης κερδοφορίας αντί επιλογής “χτισίματος” ονόματος, ποιότητας & πιστότητας πελατών

– Λάθος πολιτικές διαφήμισης, Λάθος εστίαση επικοινωνίας (προϊόντα αντί επιχείρησης)

– Στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό πρόχειρη, πολλές φορές όχι αντικειμενική, επιλογή εργαζομένων από …πολιτικά γραφεία αντί από επιστήμονες με ειδικότητα επί των ανθρωπίνων πόρων (H.R.)

Γενικότερα, είναι τόσα τα λάθη του τομέα επί χρόνια, που όταν τα ομαδοποιήσεις, απορείς πως άντεξε ο κλάδος του λιανεμπορίου τόσα χρόνια κρίσης! Η απάντηση εδώ είναι στον …αυτόματο πιλότο της κερδοφορίας των καλών εποχών και την κεκτημένη ταχύτητα της καθημερινής λειτουργίας. Μόλις επιδεινώθηκε η κατάσταση, άρχισαν οι καταρρεύσεις.

Και προφανώς αναμένονται περισσότερα “κανόνια”, όσο και αν επιχειρείται να βαφτιστούν με οποιοδήποτε άλλο όνομα, για λόγους επικοινωνίας.