Σχόλιο ημέρας 12/4/2016: Αυστριακό “bail-in” και παραπληροφόρηση

Γράφει Νίκος Βούστρος

Νίκος ΒούστροςΜε ρωτούν από το πρωί πολλοί φίλοι τι ακριβώς συνέβη στην Αυστρία, τι είναι αυτό το Bail In, αν είναι κούρεμα καταθέσεων, αν θα γίνει και εδώ κλπ. Αφορμή για μία ακόμη φορά, το χαοτικό τοπίο και η παραπληροφόρηση που δημιουργούν οι διάφοροι ερασιτέχνες οι οποίοι καταπιάνονται με ζητήματα που δεν γνωρίζουν και τα κενά των γνώσεων τους τα καλύπτουν φυσικά με …εκτιμήσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα… Μόνο που δεν το λένε και παρουσιάζουν τη δική τους ερμηνεία σαν “είδηση” με κινδυνολογικό πολλές φορές τρόπο – ως γνωστό ο κίνδυνος “πουλάει” και στην περίπτωση μας, στο διαδίκτυο, φέρνει κλικ και έσοδα!

Πάμε, για ακόμα μια φορά, να βάλουμε τα πράγματα στην ορθή τους βάση:

Το bail-in είναι μια διαδικασία διάσωσης τράπεζας, κατά την οποία αντί να πληρώνουν γενικώς οι φορολογούμενοι μιας (ή πολλών) χωρών, πληρώνουν (επωμίζονται το βάρος) πρώτα οι ομολογιούχοι, οι καταθέτες κλπ, ώστε η τράπεζα να διασωθεί χωρίς δημόσιο χρήμα. Ως ιδέα φυσικά, είναι καλή διότι είναι πιο δίκαιο, να επιβαρύνεται αυτός που κερδίζει από την τράπεζα, παρά ο απλός φορολογούμενος που δεν έχει στο κάτω κάτω κερδίσει τίποτα.

Όμως, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη συμμετοχή στο κόστος των μετόχων και εκεί ακριβώς ξεκινά η νέα αδικία: Ενώ “πληρώνουν” τη διάσωση οι καταθέτες π.χ., οι μέτοχοι δεν πληρώνουν τίποτα! Αυτό είναι φυσικά μια τεράστια αδικία.

Σε άρθρο μου πριν ένα περίπου χρόνο σχετικά με το bail-in (“Όλα τα είχαμε, το BAIL IN μας έλλειπε!“), είχα καταγράψει όλα αυτα τα αρνητικά σημεία και υποστήριζα τότε ότι αυτό συμβαίνει για να προστατευτούν τραπεζιτικά συμφέροντα.

Όμως, τι είναι αυτό που έγινε στην Αυστρία;

Ουσιαστικά, αυτό που συνέβη εκεί, είναι η χρεοκοπία μιας τράπεζας (του αποσχισθέντος “κακού” κομματιού της “Hypo Alpe Adria“ για την ακρίβεια), η οποία είχε προχωρήσει σε παρακινδυνευμένες επενδύσεις και η ενεργοποίηση του Bail-In στους ομολογιούχους οι οποίοι είχαν επενδύσει δανείζοντας την τράπεζα. Είναι οπωσδήποτε ένας κλυδωνισμός, αλλά ελάχιστη ως μηδαμινή σημασία έχει για εμάς και προφανώς δεν προεξοφλεί τέτοιες ενέργειες σε άλλες χώρες.

Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, είναι το πως παρουσιάζεται η είδηση, όπου μερικοί ανεύθυνοι ανόητοι του διαδικτύου σπέρνουν τον πανικό με ανυπόστατες δημοσιεύσεις του τύπου “ΣΟΚ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ”, κλπ

Προσοχή λοιπόν στις πηγές που επιλέγετε για την ενημέρωση σας, δεν είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν όλοι αυτά που γράφουν στη σημερινή εποχή της …”δημοσιογραφίας” του blogspot

N.B.

Υ.Γ. : Δεν είναι το “πρώτο Ευρωπαϊκό Bail-In”, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν δεκάδες sites… Το πρώτο ήταν η “ληστεία” των Κυπρίων από τις τράπεζες τους πριν λίγα χρόνια