Σχόλιο ημέρας: Δεν είναι η “μανία” της φύσης… Είναι η ανοησία των ανθρώπων

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Βλέπω και ξαναβλέπω τη γνωστή “μανιέρα” ότι η «φύση εκδικείται», ότι «η μανία της πυρκαγιάς είναι ανεξέλεγκτη», μέχρι και «μας έκαψε ο θεός» κλπ κλπ – Αγαπητοί φίλοι, δεν είναι εκδίκηση της φύσης: Ανθρώπινη βλακεία είναι ή / και κυνήγι γρήγορου κέρδους!

Οι στενοί δρόμοι, η απουσία κάθε σχεδιασμού, η έλλειψη σχεδίων εκτάκτων αναγκών σε επίπεδο πολιτείας & οικογενειών, η έλλειψη εκπαίδευσης στις φυσικές καταστροφές, οι καταπατήσεις και η οικοδόμηση στα δάση, αλλά και η ψηφοθηρική & δημοσιονομικά επωφελής “νομιμοποίηση αυθαιρέτων” και άλλα πολλά που γνωρίζουν καλύτερα οι ειδικοί στο ζήτημα.

Αν λίγο το σκεφθείτε, θα δείτε αμέσως ότι παντού υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες δεκαετιών, μη πω αιώνων…

Ωστόσο, σήμερα, δεν είναι μέρα για τέτοια. Αυτά θα τα πούμε (γράψουμε) στην ώρα τους. Προς το παρόν, αφήστε τη μοιρολατρία και τη διάδοση ψευδών φωτογραφιών και …σκεφθείτε ή καλύτερα ακόμα, φροντίστε να «οχυρώσετε» με πυροπροστασία τη δική σας γειτονιά, το δικό σας οικισμό, τη δική σας πόλη.

Αν κάποτε βρεθείτε στη θέση των σημερινών θυμάτων δεν θα ωφελεί καθόλου το να …βρίζετε το “κράτος”, κατά τη διαχρονικά αγαπημένη ελληνική συνήθεια. Το μόνο που θα βοηθήσει θα είναι το να είχατε προετοιμαστεί κατάλληλα από πριν…

Ν.Β.