Προβολή με “σελίδες Facebook”: Ένα κυνήγι ανεμόμυλων!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος Βούστρος

Ως κυρίαρχο μέσο του κυβερνοχώρου, το Facebook και όσα λαμβάνουν χώρα σε αυτό συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών. Μια πολύ συνηθισμένη παρανόηση των χρηστών η οποία οφείλεται κυρίως στο ότι δεν γνωρίζουν το πως ακριβώς λειτουργεί το μέσο αυτό, έχει να κάνει με την αντίληψη ότι “ανοίγοντας μια σελίδα” αποκτώ αμέσως δωρεάν διαφήμιση στα …δισεκατομμύρια των χρηστών του Facebook.

Είναι όμως έτσι; Για πάμε να δούμε!

Ας εξετάσουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, επιγραμματικά:

facebook-stats1. Οι “σελίδες” του FB ενσωματώνουν μια λειτουργία που λέγεται “φίλτρο ορατότητας”. Αυτό σημαίνει ότι όσο κι αν κουραστείτε να “γράφετε” μέλη στη σελίδα που θα δημιουργήσετε, το πολύ πολύ τελικά να βλέπουν τις αναρτήσεις σας περίπου το 10% από τα μέλη αυτά. Δηλαδή, εξ ορισμού σας υποχρεώνει να χάνετε το 90% των μελών, έτσι ώστε να σας “προτείνει” μετά να αγοράσετε πληρωμένη διαφήμιση, η οποία είναι φυσικά μη αποδοτική και πανάκριβη [μια συνηθισμένη χρέωση για κάθε κλίκ που κάνει ένας χρήστης μπορεί είναι και 0,30 €]. Περισσότερα μπορεί να βρει κάποιος σε εξαιρετικό σχετικό άρθρο του Press Project για το θέμα, εδώ: https://www.thepressproject.gr/article/49797/Facebook-To-frenaroun-gia-na-tziraroun

Οι “άπιστοι Θωμάδες”, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στη διπλανή εικόνα: Είναι η Facebook σελίδα της Epirus News, όπου αξίζει να παρατηρήσετε τους αριθμούς που επισημαίνονται με κόκκινο πλαίσιο: Δεξιά το σύνολο των μελών (3.624 άτομα) και αριστερά κάτω από την ανάρτηση, πόσοι την “είδαν”: Μόλις 30 άτομα από τα 3.624 μέλη ή από τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων που υποτίθεται ότι μπορούν δυνητικά να “δουν” την κάθε πληροφορία … Τα συμπεράσματα δικά σας!

2. Το Facebook, γενικότερα σαν χώρος Internet έχει το πρόβλημα του υπερκορεσμού της πληροφορίας (λόγω των πολλών μελών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά κάθε ανάρτηση δεν φτάνει που εμφανίζεται σε λίγους όπως εξήγησα παραπάνω, εμφανίζεται και για πολύ λίγο χρόνο και αμέσως “καταπλακώνεται”από τις άλλες πληροφορίες που παράγουν διαρκώς οι χρήστες με τις αναρτήσεις τους.

Συνεπώς, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες οι ελάχιστοι που θα δουν την ανάρτηση σας να την προσέξουν και ακόμη λιγότερες να εμπεδώσουν το μήνυμα σας.

3. Επειδή στη συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιούνται ερασιτεχνικές φωτογραφίες ή κείμενα τα οποία έχουν συνταχθεί από μη ειδικούς στην επικοινωνία, το αποτέλεσμα σε όσους βλέπουν τις αναρτήσεις είναι το να δυσφημείται η επιχείρηση αντί να διαφημίζεται και να αποκτά μια εικόνα ερασιτεχνική.

4. Γενικά, όλα γίνονται για να παρακινηθεί ο χρήστης να πληρώσει για να διαδώσει το μήνυμα του. Ακόμα και τότε όμως είναι μια εντελώς μη αποδοτική μορφή διαφήμισης, λόγω υψηλού κόστους ανά κλικ, με όλα τα προβλήματα της online διαφήμισης: π.χ. μπορεί το κλικ να το πατάει ο ανταγωνιστής σας, για να σας χρεώνει… Δεν μπορείτε να το ξέρετε…

Η σωστή στρατηγική επικοινωνίας για μια επιχείρηση που θέλει να προβληθεί σωστά, είναι να χρησιμοποιεί δικό της χώρο (ιστοσελίδα) και τα διάφορα έγκυρα μέσα ενημέρωσης της περιοχής της, να δημοσιεύει διαρκώς εκεί περιεχόμενο (οδηγίες, πληροφορίες, προσφορές, νέα, κλπ) και να οδηγεί τους πάντες εκεί από όλα τα κανάλια κοινού (Google, twitter, facebook, e-mail marketing, SMS, κλπ).

Αυτή είναι η στρατηγική της ανεξαρτησίας της προβολής και είναι δοκιμασμένη & πετυχημένη. Αυτό κάνουν οι μεγάλες εταιρείες που έχουν εκατομμύρια ευρώ για την προβολή τους και έχουν δοκιμάσει πια τα πάντα και έχουν καταλήξει σε βέλτιστες πρακτικές για προβολή.

Συνεπώς, μη πέφτετε στην παγίδα να χάνετε το χρόνο σας (* ή του προσωπικού σας) στο Facebook, είναι μια εντελώς χαμένη υπόθεση. Δεν λέω να μη το έχετε, έχετε το, αλλά μην παιδεύεστε με αυτό.

Είναι καλό μόνο για …τους μετόχους του!

Για περισσότερες πληροφορίες ή προτάσεις για τη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε μαζί μας στην Αλφαστάρ Ελλάς στο τηλ. 26510.94222 ή μέσω της ιστοσελίδας μας.