Προοδευτική συμμαχία

Άρθρο της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Μετά από 6 σκληρά χρόνια τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ, τα μεγάλα λόγια τώρα φέρνουν απογοήτευση και τα ψέματα οργή. Οι αγανακτισμένοι που πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα νοιώθουν προδομένοι. Η εθνική γέμισε τρακτέρ και οι δρόμοι επιστήμονες και επαγγελματίες . Οι νέοι άνθρωποι πρωτοστατούν.

Είναι σίγουρα ένα κίνημα αποφασισμένων.

Αποφασισμένων να πάρουν πάνω τους το μεγάλο στοίχημα για μια χώρα αξιών και κανόνων δικαίου. Μια χώρα παραγωγική με κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους. Με πολίτες που δεν αρνούνται τις υποχρεώσεις τους αλλά και δεν διαπραγματεύονται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους.

Το δήθεν νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεθώριασε γρήγορα. Γιατί εκτός από υποσχέσεις και προπαγάνδα δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει. Επιλογές που οδηγούν στην ισοπέδωση, στη φτωχοποίηση, στον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, στο πάγωμα κάθε επενδυτικής δραστηριότητας και παράδοση στους δανειστές άνευ όρων. Με την επικίνδυνη αδράνεια και τα λάθη στο προσφυγικό να έχουμε πια μια βόμβα στο σπιτικό μας.

Οι νέοι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους αλλάζουν τα δεδομένα και οφείλουμε να το αντιληφθούμε όλοι.

Η κεντροαριστερά δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις , προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα

Το κίνημα των αποφασισμένων θα σαρώσει στο πέρασμά του ότι μένει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του. Η ορμή αυτού του κινήματος μπορεί να γίνει ο καταλύτης που θα φέρει εξελίξεις, ανατροπές και το ζητούμενο είναινα οδηγήσει σε αναγέννηση και λύσεις.

Η ευθύνη μας είναι τώρα να δώσουμε διέξοδο σ’ αυτό το χείμαρρο. Να δώσουμε περιεχόμενο, να επεξεργαστούμε απαντήσεις, να γράψουμε μαζί μια συμφωνία αλλαγών με τόλμη στο κράτος στο πολιτικό σύστημα, στην παραγωγή, στο κοινωνικό κράτος .

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όμηροι της Συντήρησης, και του Λαϊκισμού, αδυνατούν σήμερα να δώσουν λύσεις και να ενώσουν τους Έλληνες. Επιχειρούν μόνο, να διαμορφώσουν ένα ρετρό δικομματισμό, με όλες τις επιπτώσεις που η νέα πόλωση προκαλεί στην κοινωνία.

Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από μία προοδευτική δύναμη, που θα απαντήσει αποτελεσματικά στις αιτίες της κρίσης και θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από αυτή.

Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα μίας μεγάλης Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους.

Η συμμαχία των Προοδευτικών δυνάμεων αφορά όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, που πιστεύουν ότι μπορούμε, να δουλέψουμε και να εξασφαλίσουμε για τη χώρα αυτή και τις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον.

Όσους πιστεύουν ότι η αξιοκρατία και η ισονομία, είναι οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της Πολιτείας και να διαπνέουν την Κοινωνία. Ότι ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Ότι η ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να σωρεύσει πλούτο στο Έθνος. Ότι η Κοινωνική Δικαιοσύνη,πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, όσο απαιτείται, για να διασφαλιστεί η Κοινωνική Συνοχή. Ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί την ανάγκη για Κοινωνική Ευημερία, και η οργάνωση της Κοινωνίας να στηρίζει την επιδίωξη της Οικονομίας για Ανάπτυξη . Ότι για να πάμε Μπροστά, δεν χρειάζονται συγκρούσεις αλλά συνθέσεις γύρω από ένα μεγάλο εθνικό στόχο.

Η Προοδευτική Συμμαχία, είναι η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία της νεολαίας, των ανέργων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων δηλαδή των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων της Ελληνικής Κοινωνίας, τα οποία πρέπει να αποκτήσουν κοινή συλλογική και πολιτική έκφραση, ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να αναλάβει την ευθύνη να πάει την Ελλάδα Μπροστά.

Είναι η μεγάλη πλειοψηφία που κατανοεί, ότι η χώρα πρέπει να παράγει πλούτο, ο οποίος όμως ναδιανέμεται δίκαια, ώστε όλοι οι Έλληνες, να συμβάλλουν στην Εθνική Προσπάθεια αλλά και να ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα ανατρέπει τις παγιωμένες στρεβλώσεις. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του ανταγωνισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κάθε αναπτυξιακός στόχος που θα επιτυγχάνεται πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρα αναδιανομής υπέρ της απασχόλησης, της στήριξης των αδυνάτων και του κοινωνικού κράτους.

Με άλλα λόγια, είναι απόλυτα αναγκαίο να διατυπώσουμε μια νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις συντηρητικές, πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ.

Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός που είναι κατακερματισμένος, να ενωθεί και πάλι.

Προτείνω να συναντηθούμε σε μια μεγάλη προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου όλοι θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, για μια νέα διακήρυξη καιένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, για τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα η χώρα.

Να διατηρήσουμε , τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση, την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητα των κομμάτων που θα συμμετέχουν και θα απαρτίζουν αυτή την Παράταξη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθούν με αυτοοργάνωση, πυρήνες σε όλη την Ελλάδα που θα στηρίξουν το εγχείρημα και θα αποτελέσουν τη στέρεα βάση επάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που θα συναποφασίσουμε.

Η πρόταση μου απευθύνεται σε όλα τα κόμματα τις κινήσεις και τα προβεβλημένα ή μη πρόσωπα του κεντροαριστερού χώρου, όμως η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο μια κίνηση βάσης. Έγιναν πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για να ανασυνταχθούμε, από πολύ σοβαρούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι δεν έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί παρέμειναν συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής.

Η απόφασή μας να προχωρήσουμε ενωμένοι οφείλει να συναντηθεί με το κίνημα των αποφασισμένων.

Η πρόταση γι αυτή την προοδευτική συμμαχία δεν έχει προαπαιτούμενα.

Γι’ αυτό ακριβώς έχω θέσει και το ζήτημα της εκλογής του Επικεφαλής από τη βάση της παράταξης.

Όλα είναι στο τραπέζι του διαλόγου για να συναποφασιστούν από όλους όσους ανταποκριθούν για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μαζί.

Η πρόσκληση που κάνω είναι ανοιχτή, το κάλεσμα αφορά όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες. Είναι μια πρόσκληση, μια πολιτική πρότασηπου ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ.

Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά την πατρίδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειά, ενότητα , σχέδιο και προοδευτική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ»