Ποιος θα μας «φυλάξει» από τους «Φύλακες»;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Τελικά το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι όλο και πιο προφανές: Δεν είναι τα μνημόνια, η κρίση, οι δανειστές, η κυβέρνηση, οι ανεπαρκείς πολιτικοί μας, ο …κακός μας ο καιρός ή δεν ξέρω τι άλλο.

Είναι πρωτίστως η νοοτροπία μας και τα παράγωγα της. Μια νοοτροπία που αποτελεί το γόνιμο έδαφος όπου ευδοκιμούν οι συντεχνίες για να υπερασπίζουν συμφέροντα!

Ο λόγος σήμερα για την απαράδεκτη όσο και απολύτως καταχρηστική ενέργεια των Φυλάκων Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων, οι οποίοι φρόντισαν να δυσφημήσουν παγκοσμίως την πόλη, εκβιάζοντας με το χειρότερο τρόπο: Προχώρησαν σε απεργία, απαγορεύοντας στην ουσία τη διεξαγωγή συναυλίας ενός γνωστού συγκροτήματος από το εξωτερικό.

Ο λόγος; Μα για το απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα της …προστασίας της τσεπούλας!

Χρησιμοποίησαν δηλαδή το ιερό δικαίωμα της απεργίας για να εκβιάσουν τον εργοδότη τους – το Υπουργείο Πολιτισμού εν προκειμένω – να τους πληρώσει αυτά που τους οφείλει, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω πολύ κακώς κάνει και τους τα οφείλει, έστω κι αν το θέμα αφορά κάποια ποσά υπερωριών.

Αλλά αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα της πόλης, του Δήμου, των πολιτών ή των επισκεπτών.

Αυτό που πέτυχαν πάντως, ήταν να διασύρουν την πόλη διεθνώς, να ταλαιπωρήσουν δύο χιλιάδες θεατές που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια και είχαν ταξιδέψει στα Γιάννινα από όλη την Ήπειρο και τη βόρεια Ελλάδα και να υπονομεύσουν γενικότερα όλο το Its Kale Festival, ένα θεσμό που τιμά την πόλη και που απέδειξε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα …πανηγυριτζίδικα κλαρίνα, αλλά είναι και ένας ολόκληρος κόσμος πέρα από αυτά που διψάει για πνευματική δραστηριότητα.

Αλλά αυτά, όπως και η εικόνα της πόλης, μικρή σημασία έχουν για εκείνους που έχουν μάθει να θεωρούν το Δημόσιο χώρο «τσιφλίκι» τους και να κατεβάζουν διακόπτες ταλαιπωρώντας χιλιάδες άλλους για να κατοχυρώσουν το συντεχνιακό «συμφέρον» τους.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη νοοτροπία και μια νοσηρή κατάσταση, η οποία πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της με κάθε μέσο, πριν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο στην καταταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία.

Και δεν είναι καθόλου κάτι μικρό ή ασήμαντο ή μεμονωμένο: Είναι η νοοτροπία αυτή που δημιουργεί το ζήτημα. Καθώς επίσης και το ότι ποτέ κανείς που επέδειξε καταχρηστική συμπεριφορά, δεν υπέστη κυρώσεις.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, φορείς, θεσμοί και υπηρεσίες θα πρέπει το συντομότερο να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους και να μην επιτρέψουν στην πόλη να βρεθεί ξανά να πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους θλιβερά επεισόδια.

Ν.Β.