Ούτε υπάρχει νέος «αλγόριθμος» Facebook, ούτε επηρεάζεται – Πρόκειται για ακόμα μία φάρσα (hoax) του διαδικτύου

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία της καθημερινής χρήσης των κοινωνικών δικτύων, είναι η εύκολη και η χωρίς κριτική σκέψη υιοθέτηση αρκετές φορές της κάθε απίθανης θεωρίας που εμφανίζεται στο χώρο τους.

Μία τέτοια, η οποία έρχεται και επανέρχεται στην καθημερινή μας facebook-ική επικαιρότητα είναι η γνωστή πια (αλλά μάλλον όχι σε όλους) φάρσα (hoax), σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι έχει αλλάξει ο «αλγόριθμος» του Facebook με αποτέλεσμα -κατά τον ισχυρισμό- να μη μπορούμε να δούμε ενημερώσεις φίλων. 

Και μάλιστα προτείνει ο απολύτως ψευδής αυτός ισχυρισμός ο οποίος διαδίδεται και επανεμφανίζεται κατά διαστήματα, χάρη στην ευπιστία των περισσότερων μελών του Facebook, ότι αν δεν αναπαράγουμε ένα βλακώδες κείμενο το οποίο μάλιστα είναι και κακή αυτόματη μετάφραση από αντίστοιχη φάρσα στην Αγγλική γλώσσα, τότε θα έχουμε καταφέρει να …παραπλανήσουμε τον …αλγόριθμο!

Ο ισχυρισμός είναι -εκτός από αστείος- πέρα για πέρα ψευδής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «παραπλανήσουμε» τον αλγόριθμο που επιλέγει το τι και πως θα δούμε…

Πως ξεκίνησε η φάρσα με τον Αλγόριθμο

Όπως στις περισσότερες αναληθείς ειδήσεις και τοποθετήσεις που βλέπουμε να αναπαράγονται στο διαδίκτυο, συνήθως η προέλευση είναι στις Ηνωμένες πολιτείες. Άρθρα για το θέμα της φάρσας αυτής έχουν δημοσιεύει τα έγκυρα Washington Post, USA Today, CNet κ.α. τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και το 2015 όπου και πάλι είχε εμφανιστεί η ψευδής αυτή πληροφορία, εδώ, εδώ, και εδώ.

Πως πραγματικά λειτουργεί τo Facebook

Το Facebok όντως χρησιμοποιεί αλγόριθμο που επεξεργάζεται δεδομένα και τα μετατρέπει σε πληροφορίες, όπως και κάθε πληροφορική διεργασία σε αυτό τον κόσμο… η οποία όμως δεν λαμβάβει καθόλου υπόψη τις ανοήτου περιεχομένου κακές μεταφράσεις αμερικανικών κειμένων του διαδικτύου…

Τι λαμβάνει υπόψη; Τα παρακάτω δεδομένα όπως αυτά εικονίζονται στην εικόνα που ακολουθεί:

Συμπέρασμα

Μην υιοθετείτε χωρίς κρίση την οποιαδήποτε ανοησία εμφανίζεται στο Facebook, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση, καμία πιστοποίηση εγγυημένου ειδικού με κύρος και καμία …σχέση με την πραγματικότητα.

Αν μη τι άλλο, παρασύρετε και άλλους στο φαύλο κύκλο της φάρσας…

Ν.Β.