Όχι, η καταστροφή του κόσμου δεν έγινε τελικά…

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος Βούστρος

Όχι, η καταστροφή του κόσμου δεν έγινε, ούτε ξεκίνησε από τα Ιωάννινα ή Δευτέρα Παρουσία. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, με αφορμή τον πανικό και το φόβο που επικράτησε σε μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής, να αποτελέσει αυτό μια ευκαιρία αυτοκριτικής και επίγνωσης:

Είναι καιρός να πάψουμε επιτέλους να παρασυρόμαστε από τον κάθε ανίδεο ή αρρωστημένο, ο οποίος είτε διαδίδει ανεξέλεγκτα τις φαντασιώσεις και τις φοβίες του ή ακόμα χειρότερα, βρίσκει μια αφορμή να κάνει αρρωστημένο χιούμορ σε βάρος ανθρώπων που ανησυχούν.

Καιρός να γίνουμε όλοι μας λίγο πιο ώριμοι και πιο σοφοί, να μάθουμε να δίνουμε το βάρος στην επιστήμη και όχι στον τσαρλατανισμό και τις ανεύθυνες διαδόσεις. Είναι κρίμα νοήμονες άνθρωποι να παρασύρονται, επειδή “κάποιος που είναι μέσα στα πράγματα τους είπε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός” και να τρέχουν πανικόβλητοι σε δρόμους και πλατείες να σωθούν, αδιαφορώντας για το ότι ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από το ίδιο το φαινόμενο!

Καιρός επίσης, να μάθουμε να προσέχουμε και από που αντλούμε την ενημέρωση και την πληροφόρηση μας, ειδικά σήμερα στον καιρό του διαδικτύου και των “κοινωνικώνμέσων, όπου πανεύκολα ο καθένας μπορεί να ανοίξει δωρεάν μια ιστοσελίδα και να γράφει και να διαδίδει τις σαχλαμάρες του, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα από το τι θα πει γράφω δημόσια – δημοσιογραφώ…

Το δυστύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αμέσως βρίσκονται οι “πρόθυμοι ηλίθιοι” που θα διαδώσουν τις ανοησίες αυτές και δημιουργήσουν εύκολα πολλαπλασιαστικό φαινόμενο…

Το ότι οι …”σαχλαμαρογράφοι” του διαδικτύου βρήκαν ευκαιρία και …ξεσπάθωσαν, δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου από τους περισσότερους υποτιθέμενους επαγγελματίες δημοσιογράφους και της περιοχής και των κεντρικών μέσων ενημέρωσης. Ειδικά αυτούς των τελευταίων, τα οποία επί 12 ώρες έδιναν λάθος μέγεθος σεισμού!

Και οι κάθε λογής συνομοσιωλόγοι και διακινητές σεναρίων, καλό είναι να βρίσκουν άλλες στιγμές για τις ανοησίες τους, γιατί υπάρχουν ώρες και στιγμές όπου οι σαχλαμάρες τους μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Αλγεινή εντύπωση βέβαια προκαλεί και η απόλυτη απουσία του Αθηνοκεντρικού μας κράτους, το οποίο έλαμψε δια της απουσίας του, όπως ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους μας. Τι έπρεπε να συμβεί δηλαδή για να καταδεχθεί κάποιος να ασχοληθεί και μαζί μας; Να έχουμε ισοπέδωση ή θύματα;

Την “παρτίδα” έσωσε η κινητοποίηση της Περιφέρειας δια του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας…

Ας γίνει το – χωρίς συνέπειες ευτυχώς – γεγονός του σαββατοκύριακου μια αφορμή να επανεξεταστούν τα παραπάνω από τους ιθύνοντες, θα είναι πολύ χρήσιμο. Αλλά και εμείς οι πολίτες, ας γίνουμε λίγο πιο συνετοί και πιο ψύχραιμοι, καιρός είναι!

Στο κάτω κάτω, ήταν μόνο ένα φυσικό φαινόμενο!

Αν μη τι άλλο, σε αυτή τη χώρα και σε αυτό τον τόπο ανακαλύψαμε τη λογική.

Ας τη χρησιμοποιήσουμε κάποτε κι εμείς.

Ν.Β.