Για όλα φταίει το αυτοκίνητο;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Στη χθεσινή “Καθημερινή” δημοσιεύεται άρθρο σχετικό με την ανάπλαση του Καρπενησίου, το οποίο όσοι (λίγοι, ευτυχώς, έχει απομείνει ακόμα λίγη λογική!) είναι υπέρ του περιορισμού των αυτοκινήτων το έχουν κάνει …σημαία από το πρωί και υποστηρίζουν ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στα Γιάννινα. Για να δούμε όμως, είναι έτσι;

1ον : To Καρπενήσι είναι ένα χωριό 7.000 κατοίκων. Δεν είναι μεγαλούπολη 150.000 κατοίκων, πρωτεύουσα περιφέρειας, εμπορικό και διοικητικό κέντρο ευρύτερης περιοχής 500.000 ανθρώπων, στο οποίο συναντούνται δύο γιγαντιαίοι οδικοί άξονες με ευρωπαϊκές προεκτάσεις. Το να ισχυρίζεσαι ότι κάτι που ίσως “κάνει” για ένα χωριό 7.000 κατοίκων “κάνει” και για μια πόλη 150.000 με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο παραπάνω από αφελές, αλλά είναι και ο ορισμός του αντιεπιστημονικού και αυθαίρετου συμπεράσματος! Λογικό βέβαια είναι τέτοιες απόψεις να βρίσκουν έδαφος στην πόλη όπου πρώτα καταστρέφεται το κέντρο της δια των πεζοδρομήσεων και μετά ακολουθούν οι κυκλοφοριακές μελέτες…

2ον : Το να θέλει κάποιος να εξοβελίσει το αυτοκίνητο από τη σημερινή ζωή, είναι τόσο ανεδαφικό όσο το να υποστηρίζει ότι θα είμαστε καλύτερα αν γυρίσουμε στις μεταφορές με άμαξες! Προφανώς νομίζουν αυτοί που το ασπάζονται ότι οι πόλεις αυτόματα θα γυρίσουν σε προηγούμενες δεκαετίες, αυτές με τα λιγοστά αυτοκίνητα, αλλά μάλλον από αυτές τους έχει μείνει μόνο ο εξωραϊσμός που αφήνει πίσω του το πέρασμα του χρόνου. Ξεχνούν ότι οι δεκαετίες αυτές ήταν γεμάτες φτώχεια και δυσκολία, οφειλόμενες σε μεγάλο βαθμό και στη δυσκολία μετακινήσεων, πολιτών και αγαθών. Δεν είναι λύση η απαγόρευση της κίνησης. Λύση είναι η ορθή ρύθμιση των προβλημάτων. Όταν έχεις …πονοκέφαλο, δεν κόβεις το κεφάλι! Παίρνεις αναλγητικό!

3ον : Η λύση του προβλήματος είναι μία και είναι προφανής σε όποιον κινείται και δεν σχεδιάζει έργα επί χάρτου, από τα πολυτελή γραφεία, βολεμένος από το υστέρημα όλων υμών των υπολοίπων, πουλώντας με ευκολία “θεωρίες”: Απελευθέρωση των δρόμων, όχι από τα οχήματα, αλλά από τις καφετέριες και τα μπαράκια. Άρση όλων των εμποδίων κίνησης, αυστηρότατες περιβαλλοντικές νόρμες για τα οχήματα, και γενναία κίνητρα για αλλαγή του γηρασμένου στόλου αυτοκινήτων. Σαφέστατα και αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. Και φυσικά επιδότηση της κίνησης με μοτοσυκλέτα ως πολύ φιλικότερο μέσο μεταφοράς (ή και ποδήλατο, όπου είναι εφικτό). Επιπλέον, φυσικά απαιτείται και λειτουργική δημόσια συγκοινωνία, προσιτή και αποτελεσματική, σε αντίθεση φυσικά και με τη σημερινή τριτοκοσμική πραγματικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

4ον : Αλήθεια, δεν βλέπετε ότι το εν λόγω άρθρο είναι “αγιογραφία”* για τον κ. Μπακογιάννη, το οποίο μάλιστα δημοσιεύεται στην εφημερίδα που ανήκει στο συγκρότημα που εργάζεται η …σύζυγος του; Τόση ευπιστία σε ότι γράφεται πια; Ρώτησε κανένας τους κατοίκους του Καρπενησίου; Ρώτησε κανένας τους επαγγελματίες ή τους ηλικιωμένους και τους ΑΜΕΑ; Όχι, μόνο τον κ. Μπακογιάννη… Σιγά τώρα, μην έχουν άποψη και οι αδαείς….

( “αγιογραφία” ονομάζεται κάποιο άρθρο μη αντικειμενικό, με υπερβολές, χωρίς τεκμηρίωση, που παρουσιάζεται ως δήθεν αντικειμενικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την δημιουργία θετικού επικοινωνιακού προφίλ κάποιου προσώπου).

Ας μη κρυβόμαστε, το θέμα αστική ανάπλαση, εκτός από κολοσσιαία μπίζνα για τους ΟΤΑ με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων, για κατασκευαστικές εταιρείες και …λοιπούς συγγενείς, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για …ρουσφέτι: Πως; Πολύ απλά, καταργώντας την κίνηση, οι περιοχές μετατρέπονται από εμπορικές / αστικές, σε περιοχές “διασκέδασης”, γεμίζουν καφετέριες και μπαράκια, και οι τιμές των ακινήτων …εκτοξεύονται. Μια καταπληκτική εκδούλευση προς ιδιοκτήτες (που συμπτωματικά είναι και δυνητικοί ψηφοφόροι). Όλοι ευχαριστημένοι δηλαδή!

Όλοι; Όχι ακριβώς, διότι η “κονόμα” μερικών ή οι σπουδαιοφανείς θεωρίες μερικών άλλων ή το πολιτικό ρουσφέτι κάποιων τρίτων, καταλήγει να ταλαιπωρεί νυχθημερόν κάποιους χιλιάδες άλλους… Αλλά, δεν βαριέσαι, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!

Και μη μου πει κανένας τη χιλιοειπωμένη μπούρδα ότι “στην Ευρώπη όλα είναι πεζοδρομημένα” γιατί θα του πω να πάει πρώτα να δει ότι δίπλα στα πεζοδρομημένα υπάρχουν λεωφόροι και άριστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μόλις τα αποκτήσουμε κι εδώ, ας πεζοδρομηθούν όλα τα υπόλοιπα, κανένα πρόβλημα!

Αυτά τα ολίγα και θα επανέλθουμε…

Ν.Β.