Εμπρός… πίσω!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Θεωρώ ότι η επιλογή για “φιέστα” με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς κατά την επικείμενη άφιξη των ταξιδιωτών από τη Δανία στο αεροδρόμιο μας είναι τελείως λάθος.

Η Ήπειρος είναι χιλιάδες πράγματα πέρα από αυτά: Είναι ιστορία, πολιτισμός, τέχνες, γράμματα, περιβάλλον, δραστηριότητες, επιστήμη, εμπόριο, καινοτομία, ….. και άλλα, ων ουκ έστι αριθμός.

Με τον τρόπο αυτό, σηματοδοτούμε από μόνοι μας με τον πλέον εμφατικό τρόπο, περιχαράκωση στην παράδοση, όχι ως μία από τις αξίες μας, αλλά ως αμυντική στρατηγική που παράγει εσωστρέφεια. Μοιάζουμε να μη θέλουμε να αποδεχτούμε το ραγδαίο της αλλαγής του κόσμου μας – σαν να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη περπατώντας προς τα πίσω!

Ναι, η παράδοση είναι σημαντικότατο συστατικό και συνισταμένη της Ηπειρωτικής μας κληρονομιάς. Και ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνούμε – το αντίθετο, οι παραδοσιακές μας αξίες γενικότερα θα πρέπει να αποτελούν “φάρο” και “οδηγό”.

Όχι όμως το μόνο οδηγό. Υπάρχουν πια και τα GPS!

Θέλω να πω με αυτό, γενικότερα ότι η προσκόλληση σε μια προσέγγιση, δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική. Μπορεί στο μεταξύ να έχουν προκύψει άλλες εναλλακτικές και δυνατότητες.

Σε ένα κόσμο που καινοτομεί και μαθαίνει την τεχνολογία, ως πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, εμείς δεν δικαιούμαστε να σκεφτόμαστε με όρους προηγούμενου ή προ-προηγούμενου αγώνα. Πολύ απλά, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να μη καινοτομήσουμε.

Στο κάτω κάτω, θα μπορούσαμε να έχουμε όλα αυτά τα παραδοσιακά σε μια οθόνη video κατά την άφιξη, όλων των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο όχι μόνο των συγκεκριμένων, από την οποία θα μπορούσαν οι επισκέπτες μας να σκανάρουν το QR code και με κατάλληλες δικτυώσεις στην εποχή των social media, να αποτελούν τους ψηφιακούς πρεσβευτές της Ηπείρου μας, ανά την υφήλιο…

Αλλά μάλλον αυτά για μας είναι …όνειρα θερινής νυχτός.

Ν.Β.