Εκθέσεις …ιδεών

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Επειδή πολλοί έχουμε την κακή (για τους άλλους) συνήθεια να μη “δουλευόμαστε” εύκολα, επανέρχομαι στο θέμα των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των γνωστών ταξιδιών:

Οι ανακοινώσεις αυτές που μοιάζουν να είναι copy paste ευχολόγια και επαναλαμβάνονται από ταξίδι σε ταξίδι σχεδόν αυτούσιες, είναι τόσο κακογραμμένες στην απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι όσοι πήγαν στα ταξίδια αυτά, δεν πήγαν (βρε κουτά, δεν ξέρετε εσείς!) για να κάνουν βόλτα, πήγαν για το καλό σας, το οποίο συνοψίζεται στα παρακάτω σημαντικά:

1. περισσότεροι επισκέπτες στο περίπτερο (+50%) – οπότε, περισσότερο ενδιαφέρον, οπότε μπορεί και περισσότεροι εισερχόμενοι τουρίστες στην Ήπειρο. Παιδαριώδες σκεπτικό, όπου με λογικό άλμα θεωρείται δεδομένο ότι αν περάσουν από ένα περίπτερο περισσότεροι, τότε αυτοί με ένα μαγικό τρόπο θα έρθουν και στην πόλη, και μάλιστα με ένα ακόμα πιο μαγικό τρόπο θα βοηθήσουν και την οικονομία της… ασχολίαστο!

2. Κάποιοι (τριτοκλασάτοι) κύπριοι επίσημοι + κάποιοι ιερωμένοι, εκθείασαν τη την Ηπειρωτική συμμετοχή στην έκθεση τους – Λογικό, πελατάκια για την έκθεση τους ψάχνουν. Για εμάς γιατί είναι αυτό σημαντικό ή επιτυχία;

3. Το περίπτερο της Ηπείρου, ήταν και ο πρώτος σταθμός των τουριστικών επιχειρηματιών της Κύπρου, μαθαίνουμε. Χωρίς άλλη εξήγηση γιατί αυτό είναι σημαντικό… Ε, θα είναι μάλλον, απλώς εμείς είμαστε χαζοί και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

4. Μάθαμε επίσης ότι τα αποτελέσματα των ταξιδιών αυτών είναι …επιτυχημένα, γιατί, λέει … αυξάνονται οι πτήσεις! (ατράνταχτο επιχείρημα, έχω μείνει άναυδος!) – Το ότι μπορεί τα αεροπλάνα π.χ. να έρχονται άδεια ή να έρχονται και να φέρνουν φοιτητές, αποκλείεται… Έρχονται, άρα, σας φτιάξαμε τον τουρισμό! Τέλος! Δεν ξέρετε εσείς!

5. Άλλοι πάλι δήλωσαν «δικαιωμένοι» επειδή πιστεύουν ότι κατά τη γνώμη τους εταιρεία που εκτελεί τις πτήσεις έχει …άριστες σχέσεις μαζί τους, άρα, επιτυχία. Τέλος!

Τα παραπάνω, είναι φυσικά γενικότητες και ευχολόγια, και καμία σχέση δεν έχουν με πραγματικό απολογισμό και το χειρότερο και με την πραγματικότητα επίσης.

Δεν θέλω να ταράξω τους αξιότιμους κυρίους «σωτήρες» του τουρισμού μας, που παριστάνουν τους κοσμοπολίτες με έξοδα μας, ποζάροντας αυτάρεσκα και προκαλώντας τον καθένα που τους έχει στείλει σε αυτή τη θέση ή που πρέπει να τους ανεχτεί, αλλά τους πληροφορώ, ότι απολογισμός, σημαίνει τα εξής, λιτά, περιεκτικά και …τετράγωνα:

1. Πόσοι άνθρωποι πήγαν που. Ποιος ο ρόλος του καθενός; Γιατί ήταν απαραίτητη η συμμετοχή του;

2. Πόσο κόστισε ο καθένας, κατά ημέρα και κατηγορία. δαπάνης αλλά και όλη η αποστολή.

3. Ποιος πλήρωσε τι (οι ίδιοι, το δημόσιο ταμείο)

4. Πότε, πως και πόσο θα αποδώσει η επένδυση που έκαναν.

Το ότι, γενικότερα δε, στη σημερινή εποχή υπάρχουν άλλα μέσα προσπέλασης επισκεπτών και προώθησης του τουριστικού προϊόντος μια περιοχής ή μιας χώρας, το αφήνω για ….έκπληξη. Μάλλον οι ιθύνοντες έχουν μείνει στην εποχή του Tzatziki – Souvlaki – Mousaka …

Αλλά αυτό δεν είναι κατά πως φαίνεται πρόβλημα δικό τους, αλλά δικό μας που τους παίρνουμε ακόμα στα σοβαρά!

N.B.

Υ.Γ. Η Κύπρος είναι μια χώρα με λιγότερο από 1 εκατομμύριο πληθυσμό, 11 φορές μικρότερη από την Ελλάδα. Πόσοι θα έρθουν Ήπειρο; Αντιστοιχούν αυτά που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται δεκαετίες τώρα ανά εισερχόμενο άτομο σε αυτά που θα αποφέρει (αν αποφέρει τίποτα) η δράση;

Αλήθεια, όλους αυτούς, αν είχατε περίπτερο, θα τους το εμπιστευόσαστε να το διοικήσουν;;;;;;;;;;