Οι …βουβές εκλογές και το μήνυμα τους

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Οι εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου είναι σαφέστατα οι πλέον βουβές της μεταπολίτευσης, αλλά και ταυτόχρονα με τους πιο …αθόρυβους υποψήφιους όλων των εποχών…

Λείπουν όλα εκείνα τα στοιχεία που γνωρίσαμε όχι μόνο κατά την πολιτικά υπερβολική δεκαετία του ’80, αλλά ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν: Δεν υπάρχουν ανοιχτές συγκεντρώσεις, δεν υπάρχει αφισοκόλληση, παρά μόνο από μεμονωμένες ομάδες και στις πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει και πολιτικός πολιτισμός.

Η ερμηνεία δεν είναι καθόλου δύσκολη και έχει να κάνει κυρίως με τρεις παράγοντες:

1. Το αποτέλεσμα & οι διαμορφωμένοι συσχετισμοί: Το αποτέλεσμα είναι προφανώς προδιαγεγραμμένο και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία διαμορφωμένοι. Όσο κι αν επιμένει ο πρωθυπουργός ότι «το ματσάκι γυρίζει», λυπάμαι που θα τον στεναχωρήσω, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ίσες με τις πιθανότητες του ενδεχομένου να πέσει κομήτης στο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής. Κομήτης θα πέσει δηλαδή, αλλά μεταφορικώς.

2. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: Κάπου εκεί χάθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ικανότατος επικοινωνιακά, πράγμα που αποδείχθηκε ακόμη μία φορά στη συνέντευξη της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

3. Η γοργή πολιτική ωρίμανση του εκλογικού σώματος, το οποίο απομυθοποίησε τάχιστα πολιτική και πολιτικούς και αρχίζει να συμπεριφέρεται με περισσότερη σοβαρότητα και περισσότερη ψυχραιμία, περιθωριοποιώντας κραυγές και «άκρα». Ζητούμενο από χρόνια, ευχάριστο που συμβαίνει, αρκεί να τηρηθεί το μέτρο και να μη καταλήξουμε στον κυνισμό και την αδιαφορία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η κόπωση του εκλογικού σώματος από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τις πολύ πρόσφατες τριπλές εκλογές που προηγήθηκαν.

Σαφέστατα ο ελληνικός λαός δεν ερωτεύτηκε ξαφνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευκαιρία δίνει και έχει πολλές πολλές απαιτήσεις.

Το μήνυμα της Κυριακής δεν απευθύνεται προς τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό έχει δοθεί και ληφθεί, σαφέστατα. Το μήνυμα απευθύνεται προς τον Κυρικάκο Μητσοτάκη, και μέρος αυτού είναι και η διαφαινόμενη αυτοδυναμία.

Το μήνυμα είναι ένα και είναι απλό: «Πάρε τη δυνατότητα να κυβερνήσεις, αλλά δες και τι έπαθε ο προηγούμενος που δεν τήρησε τα υποσχθέντα….»

Ωστόσο, όπως και να έχει, Κυριακή κοντή γιορτή!

Γενικότερα…

Ν.Β.