Σχόλιο ημέρας 23/5/2016: Δεν τρώμε όλοι σανό σε αυτό τον τόπο!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος


Νίκος ΒούστροςΈχει ειπωθεί ότι οι “αριστερές” κυβερνήσεις είναι οι καλύτερες όλων, διότι νομοθετούν τα πιο απίθανα και ετερόκλητα μέτρα και επιβαρύνσεις, ακόμα κι αν είναι εντελώς άδικα, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη ρητορική της αριστεράς για να αποφύγουν τις αντιδράσεις: Προσπαθούν να πείσουν ότι εργάζονται για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη, για τον άνθρωπο κλπ, ενώ ταυτόχρονα στην πραγματικότητα τον εξαθλιώνουν (ως γνωστό, η αριστερά απεχθάνεται την έννοια του “πολίτη”, διότι τούτη προϋποθέτει την ύπαρξη ατομικής γνώμης, αλλά και δικαίωμα στην κρίση, στην άποψη, κλπ).

Μια ακόμη τέτοια περίπτωση είχαμε και χθες, όπου με συμπαγή κοινοβουλευτικά τρόπο (153 ψήφους) πέρασαν κανονικότατα τα νέα μέτρα επιβάρυνσης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Το γιατί είναι τέτοια, μπορείτε να το βρείτε σε άλλα άρθρα, π.χ. εδώ: “Τι ψηφίστηκε χθες – Οι επιπτώσεις“.

Η μόνη αντίδραση, η παραίτηση της βουλευτού κ. Κατριβάνου, ήρθε με τέτοιο τρόπο, ώστε και να την προστατεύσει από …αγανακτισμένους ψηφοφόρους της αλλά μόνο αφού ψήφισε τα μέτρα. Άρα, στο πολιτικό πεδίο, ουδεμία αντίδραση, απλά μια βουλευτής θεώρησε ότι δεν θα μπορεί πια να κυκλοφορεί και αποχώρησε παραδίδοντας την έδρα της στον επόμενο επιλαχόντα του κυβερνώντος κόμματος. Κοινοβουλευτικά ουδεμία διαφορά στη δύναμη των 153 βουλευτών. Ακλόνητη η κυβέρνηση.

Και ούτε πρόκειται φυσικά να υπάρξει καμία διαφορά, ακόμα κι αν και άλλοι βουλευτές αποφασίσουν ότι δεν αντέχουν άλλο, ή ότι ανησυχούν για τις δημόσιες εμφανίσεις τους – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο φυσικά διότι οι περισσότεροι από αυτούς εντελώς συγκυριακά εξελέγησαν και γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι αν χάσουν την έδρα είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως άκρως απίθανο να επανεκλεγούν… Ακόμη και αν κάποιοι αποχωρήσουν λοιπόν στο μέλλον, σε καμία περίπτωση δεν θα διατηρήσουν την έδρα, πράγμα που θα έθετε σε περιπέτειες την κυβέρνηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός μιλά για εκλογές το 2019. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όλοι θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να παραμείνουν έστω μέρες ακόμα στη θέση τους.

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν, δεν ήταν πολιτικό γεγονός η παραίτηση Κατριβάνου – Ήταν απλά μια απόδραση από τα δύσκολα που έρχονται …οσονούπω για τους βουλευτές της συμπολίτευσης!

Επί της ουσίας, με τα νέα μέτρα, αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η καθημερινή δυσκολία των πολιτών, με μερικούς να αντιμετωπίζουν πια και θέμα επιβίωσης. Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι τα υφεσιακής λογικής μέτρα σε μια οικονομία που έρχεται από 5-6 χρόνια βαθιάς ύφεσης το μόνο που θα προκαλέσουν είναι μείωση της κατανάλωσης, αλλά και γιγάντωση της αποφυγής φόρου από …όποιον μπορεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων εσόδων, ακόμα περισσότερη ύφεση, φτώχεια και ανεργία, αλλά και περισσότερα μελλοντικά μέτρα

Όσο αφορά το επιχείρημα ότι “δεχθήκαμε αυτά τα επώδυνα μέτρα για να πάρουμε τα 6-7 δισ. της δόσης του δανείου“, είναι πραγματικά αστείο και να το επικαλείται κανείς νοήμων άνθρωπος, όταν μέσα στο 2016 πρέπει να πληρώσουμε 4 δισ. για κεφάλαιο χρέους και 3 δισ. για τόκους!!! Το κακό δεν είναι ότι το επικαλούνται – Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί το οτιδήποτε κρίνει ότι τη συμφέρει επικοινωνιακά. Το κακό είναι ότι υπάρχουν ακόμα αφελείς που τους πιστεύουν… 

Και η αντιπολίτευση, ας μη μας παριστάνει τη …μαχητική και τη …φιλολαϊκή, διότι αυτά που νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του μνημονίου 3 το οποίο από κοινού ψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι! Δεν τρώμε όλοι σανό σε αυτό τον τόπο επιτέλους!

Ν.Β.