Μνημειώδης η απόφαση του Σ.τ.Ε. για το Ασφαλιστικό

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Η απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι πραγματικά μνημειώδης: Φυσικά δεν αποτελεί «χαστούκι» στον Κατρούγκαλο, όπως από το πρωί διαβάζω, αλλά επί της ουσίας δέχεται ότι ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τα παρακάτω:

  1. Κρίθηκε συνταγματικός ο Ε.Φ.Κ.Α.
  2. Απορρίφθηκε η αξίωση των Δημοσίων Υπαλλήλων να έχουν ιδιαίτερη ασφαλιστική μεταχείριση (να διατηρούν προνόμια δηλαδή)
  3. Κατοχυρώνει απολύτως το δημόσιο & αλληλέγγυο χαρακτήρα του ασφαλιστικού, σπουδαίο σε μια εποχή που πρέπει να διαφυλάττονται τα αυτονόητα
  4. Αναγνωρίζει τον άδικο και αντισυνταγματικό υπολογισμό των εισφορών σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών (20%)
  5. Αναγνωρίζει ότι νεότερος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διορθώσει τον προγενέστερο άδικο υπολογισμό (13,6%),
  6. Θεωρεί δεδομένη τη σύνδεση εισφοράς – εισοδήματος (γιατί τον τελευταίο καιρό είχε «ανοίξει η όρεξη» σε διάφορους πονηρούληδες να επαναφέρουν το λεγόμενο τεκμαρτό καθεστώς που ίσχυε μέχρι 31/12/2016, δηλαδή να πληρώνουν τις εισφορές των μεγαλοεπαγγελματιών αυτοί που δεν έχουν κέρδος!)
  7. Κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου για τις επικουρικές συντάξεις (ορθότατα, καθώς δεν είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες)
  8. Κρίθηκαν συνταγματικές οι ρυθμίσεις για τις κύριες συντάξεις (επίσης ορθότατα, καθώς γι’ αυτές είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες)
  9. Κρίθηκε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια.
  10. Αναγνωρίστηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σαφέστατα μια εξαιρετική, δομημένη, τεκμηριωμένη και δίκαιη απόφαση….

Ν.Β.

Ν.Β.