Ανασύνταξη Τώρα

Άρθρο της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά

Διανύουμε την πιο σκληρή μεταπολεμική περίοδο.

Η κρίση βρήκε το πολιτικό μας σύστημα ανέτοιμο και ανώριμο να επιτύχει την αναγκαία συνεννόηση που οι δραματικάνέες συνθήκες καθιστούσαν εθνική αναγκαιότητα.

Αντιθέτως ευδοκίμησαν ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η αξιοποίηση της πρωτοφανούς κρίσης για κομματικό όφελος και πολιτικές καριέρες.

Όμως τα «κοντά πόδια του ψέματος» εξάντλησαν τον διασκελισμό τους.

Είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης.

Για όλους.

Απέχουμε πέντε χρόνια από το 2021 και έξι από το 2022, έτη ορόσημα, όταν συμπληρώνονται δύο αιώνες από την Εθνική Παλιγγενεσία και ένας αιώνας μετά τη μορφοποίηση του σημερινού μας Έθνους-Κράτους.

Έχουμε μέχρι τότε ένα χρονικό ορίζοντα για να ανοιχτούμε στα νέα όρια.

Να δουλέψουμε για να επανέλθει η αισιοδοξία, η ευημερία, η αξιοπρέπεια και η περηφάνια σε αυτό το τόπο.

Το πέρασμα στη νέα ιστορική περίοδο συντελείται και ελάχιστα θα μείνουν όπως χθες.

Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν της ευδαιμονίας του φθηνού χρήματος χωρίς αντίκρισμα παραγωγής.

Χρειάζεται η ανασύνταξη και η ενότητα των δημιουργικών Ελλήνων που πιστεύουν ότι οστόχος του Έθνους ήταν πάντα η ένταξη και η ενεργή παρουσίαστους διεθνείς θεσμούς του αναπτυγμένου κόσμουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσων σκέφτονται και δρουν καινοτόμα και βλέπουν ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι έχουν φόβους και βλέπουν κίνδυνο. Όσων πιστεύουν σε μια Χώρα ανταγωνιστική, ανοικτών οριζόντων. Σ’ ένα Κράτος κανόνων, δικαίου, πρόνοιας και αλληλεγγύης.Όσων αποδέχονται τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο ήθος , το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία. Πιστεύουν ότι πρέπει ως κοινωνία να αντιληφθούμε το τόσο… όσο στην κατανάλωση, στην συμπεριφορά, τις ελευθερίες.

Πρώτο καθήκον είναι να νικήσουμε τον αρχέγονο λαϊκισμό και το ψέμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να αναδείξουμε, ως εξίσου επικίνδυνη, την μεταμοντέρνα εκδοχή του λαϊκισμού που ενδημεί στη Δεξιά.

Αλλά και να υπερβούμε τον απομείναντα μέσα μας λαϊκισμό να ενισχύσουμε την αντικειμενική αξιολόγηση και την αξιοκρατία , να παραμερίσουμε το πελατειακό κράτος.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα ανατρέπει τις παγιωμένεςστρεβλώσεις, αλλά θα επιλέγει λύσειςπου λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας μας.

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του ανταγωνισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κάθε αναπτυξιακός στόχος που θα επιτυγχάνεται πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρα αναδιανομής υπέρ της απασχόλησης, της στήριξης των αδυνάτων και του κοινωνικού κράτους.

Με άλλα λόγια, να διατυπώσουμε την πρόταση εξουσίας της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική,διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η Δεξιά.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ενοποίηση και η ενιαία πολιτική έκφραση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει, τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας.

Για το σκοπό αυτό αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες που παρά το γεγονός ότι κινητοποίησαν αξιόλογα πρόσωπα και δυνάμεις που ήταν εκτός των τειχών των υφιστάμενων κομματικών σχημάτων δεν ολοκληρώθηκαν. Είχαν όμως σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της αναγκαιότητας και την ανάπτυξη μιας δημιουργικής κινητικότητας στο χώρο, που ήταν και παραμένει αξιοποιήσιμη.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε σχετικές πρωτοβουλίες και στήριξεπρωταγωνιστικά όλα αυτά τα εγχειρήματα.

Όταν τον περασμένο Ιούνιο έλαβα από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚτην εντολή και την ευθύνη να ηγηθώ της προσπάθειας ανασυγκρότησης της παράταξης μας, έθεσα ως πρώτο στόχο την ενοποίηση του κατακερματισμένου ευρύτερου πολιτικού χώρου.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες με βάση το τρίπτυχο ΕΝΟΤΗΤΑ- ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΗ είχαν ανταπόκριση, συσπείρωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός ευρύτερου σχήματος με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων Πολιτών επιβραβεύθηκε από τους πολίτες σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πολωτική εκλογική αναμέτρηση, που προκηρύχθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την συγκρότηση της.

Είχα εξαρχής τονίσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ήταν μια ευκαιριακή ούτε συγκυριακή επιλογή αλλά ένα ουσιαστικό βήμα για την ενοποίηση του χώρου, που θα είχε εξέλιξη και προοπτική.

Στη κατεύθυνση αυτή κλείνοντας το 2015 είχα αναφέρει ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα κτισθεί μια ισχυρή Κεντροαριστερά της λογικής, της ευθύνης αλλά και των προοδευτικών αλλαγών.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά.

Απευθύνω κάλεσμασε κάθε Έλληνα,κάθε Ελληνίδα. Στους άνεργους, τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους επιστήμονες τους επαγγελματίες ιδιαίτερα στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Απευθύνομαι στα πολιτικά κόμματα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, τις κινήσεις και ομίλους , τα αυτόνομα στελέχη που εκφράζονται από τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και προτείνω να συνδιαμορφώσουμε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό με τη μορφή μιας συμπαράταξης,που δεν θα καταργεί την αυτοτέλεια των συμμετεχόντων.

Προτείνω την διεξαγωγή Πολιτικής, Διακηρυκτικής, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον Μάρτιο που θα αποφασίσει την διακήρυξη του φορέα , το όνομα και τα σύμβολα και θα διατυπώσει το προγραμματικό πλαίσιο της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Μια συνδιάσκεψη στην βάση της αναλογικής εκπροσώπησηςμε σεβασμό της πρόσφατης εθνικής εκλογικής ετυμηγορίας και εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφράσεων της κοινωνίας.

Πιστεύω στη συμμετοχή της βάσης στο εγχείρημά μας και προτείνω αμέσως μετάτη δημιουργία, δικτύων ενεργών πολιτών που θα αποδέχονται τη διακήρυξημας και θα ενεργοποιηθούν για την Ανάπτυξη, την Αλληλεγγύη και την Απασχόληση σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο. Το εγχείρημα πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να αφρουγκαστεί και να εκφράσει τα προβλήματα, τις ανάγκες , τις αγωνίες και τα όνειρα των ανθρώπων.

Πιστεύω ότι ένα χρονικό διάστημα ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι επαρκές για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων.

Μια ενιαία πολιτική και οργανωτική επιτροπή θα εξειδικεύσει τα βήματα και την προετοιμασία για την πολιτική – διακηρυκτική συνδιάσκεψη.

Τον ερχόμενο Μάιο θα ακολουθήσει η άμεση εκλογή από τη βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης με δύο προϋποθέσεις. Ανοικτό μητρώο έως την ημέρα της εκλογής και κανείς αποκλεισμός.

Η αλόγιστη και επικίνδυνη διακυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί , δεν μένει πλέον χρόνος.

Η λύση για τη χώρα δεν βρίσκεται στην παλιννόστηση της Δεξιάς.

Ούτε σε μέτωπα που διχάζουν.

Στα καθ’ ημάς αρκετά με τους μικροεγωισμούς που οδήγησαν μέχρι και στην υπονόμευση της παράταξης.

Είναι η ώρα της ευθύνης των υπερβάσεων και των αποφάσεων.

Είμαι αισιόδοξη. Γιατί είμαστε πολλοί που ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»