Αφιέρωμα: Το Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων του Χρ. Νικολάου

Η επίσκεψη αποτελεί ταξίδι στο χρόνο και στην πολυ-πολιτισμικότητα των Ιωαννίνων

Απέναντι από το ιστορικό κάστρο των Ιωαννίνων, στην οδό Νεοπτολέμου 9, σε ένα από τα διατηρητέα αρχοντικά της εβραϊκής συνοικίας των Ιωαννίνων, στεγάζεται το εξαιρετικό Ιστορικό Μουσείο των Ιωαννίνων, ένα μουσείο που οφείλει την ύπαρξη του στην αγάπη ένος ζεύγους νέωων ανθρώπων για την πόλη του και την ιστορία της.

Δημιουργοί και ιδρυτές του Μουσείου είναι ο Χρήστος Νικολάου και η Έλενα Λώλου, εν ενεργεία Πυροσβέστης ο πρώτος και με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό καθώς και χρόνια εργασιακής εμπειρίας η δεύτερη, οι οποίοι από την αγάπη τους για την ιστορία της πόλης και της περιοχής τους δημιούργησαν με δεκαετή επίπονη προσπάθεια και με ίδιο κόστος το εξαιρετικό αυτό μουσείο.

Το μουσείο φιλοξενεί στις επτά αίθουσες του ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμήλια και τεκμήρια, που έχουν όλα να κάνουν με την παρουσία της Γιαννιώτικης αστικής τάξης του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όταν η πόλη ήταν ακόμη διοικητικό κέντρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και που όλα μαζί συνθέτουν το πολύχρωμο και πολύγλωσσο «μωσαϊκό» της περιόδου αυτής.

Στα ιδιαίτερα σημαντικά εκθέματα ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει από ιερά βιβλία μουσουλμάνων, όπλα (καρυοφίλια, πιστόλες και περίστροφα), παραδοσιακές φορεσιές, σφραγίδες, νομίσματα, έγγραφα, κ.α.

Αξιολογότατο όσο και εντυπωσιακό έκθεμα είναι η χρυσοκέντητη από μεταλλική κλωστή χρυσού(!) επίσημη στολή Βεζύρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τα αυθεντικά διακριτικά του βαθμού με τις τρεις ημισελήνους.

Δεν είναι όμως το μόνο, οπότε, αν επισκέπτεστε τα Ιωάννινα, μη παραλείψετε να το επισκεφθείτε!

Info

Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων
Χρ. Νικολάου – Ελ. Λώλου
Νεοπτολέμου 9, Ιωάννινα
26510-29252
Γεν. Είσοδος: 3 €, εκπτώσεις σε φοιτητές, ανέργους, κλπ

Φωτορεπορτάζ

[FAG id=92504]