Οι ιδιωτικές «σχολές»: Υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το κοινό βομβαρδίζεται από τις διαφημίσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης («σχολών» όπως αυτοχαρακτηρίζονται).

Αν ακούσεις / δεις / διαβάσεις τις διαφημίσεις, θα σχηματίσεις την άποψη για την καθεμιά «σχολή» ότι πρόκειται για το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, με αποτέλεσμα πολλοί καλόπιστοι γονείς να παρασύρονται, να εγγράφουν τα παιδιά τους με αδιανόητες χρεώσεις, για να ανακαλύψουν στο τέλος ότι στην καλύτερη περίπτωση ολοκλήρωσαν ένα …ιδιωτικό ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο είναι μια μορφή τεχνικής εκπαίδευσης που ΔΕΝ ανήκει στην ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση αλλά, 30 χρόνια τώρα είναι κάτι σαν …μετά το λύκειο!).

Στο μεταξύ, οι «φοιτητές» και οι γονείς παραμυθιάζονται συστηματικότατα (για να ακριβοπληρώνουν τα «δίδακτρα») καθ’όλη τη διάρκεια των «σπουδών» σε δύο κυρίως άξονες: α) μπορεί να μην έχει επαγγελματικά δικαιώματα η «σχολή», αλλά την αναγνωρίζει η «αγορά», β) είναι προ-στάδιο για φοίτηση σε πανεπιστήμιο εξωτερικού.

Και τα δύο επιχειρήματα είναι από αστεία έως βλακώδη, αν δεν είναι απατηλά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκ του νόμου ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά μόνο Ιδιωτικά ΙΕΚ ή Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία όμως δεν είναι τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μεταδευτεροβάθμια, γι αυτό και δεν έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι τους και εξομοιώνονται με αποφοίτους Λυκείου.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά δεν αναγνωρίζει κανέναν και τίποτα. Δεν πάει να είσαι ο Μπιλ Γκαίητς ή ο Ζούκερμπεργκ, εδώ ο ξερόλας αφεντικός θα σου δώσει 586,70, ακαθάριστα βεβαίως βεβαίως, διότι, τόσα λέει ο νόμος ρε φίλε. Τους μόνους που πληρώνει σχετικά καλά ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι οι πωλητές και από αυτούς μόνο όσους φέρνουν λεφτάκια, ανεξαρτήτως φυσικά του τι «τελείωσαν». Δατς ιτ, που λέμε και στη χώρα μας.

Όσο για το …προ-στάδιο ξένου πανεπιστημίου, γιατί να μη πάει κάποιος απ’ευθείας στο ξένο και πρέπει να περάσει και από το ελληνικό …μαγαζάκι πρώτα; Σπουδές με …δόσεις εκπαίδευσης πουλάνε δηλαδή;

Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι όποιος ιδιώτης δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης είναι …λωποδύτης, υπάρχουν και μερικοί που δεν είναι. Δυστυχώς όμως, οι …οπαδοί της αρπαχτής είναι, όπως πάντα σε αυτή τη χώρα, περισσότεροι.

Όσο για τους απόφοιτους του Λυκείου, που δεν «πέρασαν», το καλύτερο που έχουν να κάνουν, εάν επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι να …ξαναδιαβάσουν για να περάσουν σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο (δεν είναι όλα!) ή να αλλάξουν χώρα. That simple. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν παιδιά, μόνο η πραγματικότητα που συνεπάγεται αγώνα και δυσκολία ετών.

Και για να προλάβω τους κακοπροαίρετους, δεν είμαι καθόλου κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το αντίθετο, την υποστηρίζω, στο πλαίσιο της ελευθερίας της βούλησης του ατόμου. Κατά της απατηλής διαφήμισης είμαι!

Παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν να μπει ένα «φρένο» κάποτε στις παραπλανητικές διαφημίσεις, διότι όπως έχουν τα πράγματα, ο καθένας ισχυρίζεται ότι θέλει …

Καλό το σύστημα της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», δεν λέω, από τα καλύτερα εξ όσων οικονομικών συστημάτων έχει δοκιμάσει έως τώρα η ανθρωπότητα, αλλά για να λειτουργήσει σωστά προϋποθέτει ενημερωμένο πολίτη με κριτική ικανότητα και όχι …παραζαλισμένο από τη διαφήμιση καταναλωτή.

Ν.Β.