Τι “αφήνει” πραγματικά ο Τουρισμός στη χώρα;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην ελληνική οικονομία ως ποσοστό του ΑΕΠ διπλασιάστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια. Πιο αναλυτικά, από 4,3% το 2010 αυξήθηκαν στο 8,2% το 2017. Σε συνολικό ποσό, έφθασαν τα 14,6 δισ. Ευρώ μόνο το 2017.
 
Όμως, οφείλουμε να δούμε παράλληλα και την κατακόρυφη μείωση εισπράξεων ανά ταξίδι, από τα 745,7 Ευρώ κατά μέσο όρο το 2010 στα 485,1 Ευρώ ανά ταξίδι το 2017.
 
Κοντολογίς, ενώ έρχονται περισσότεροι (διπλάσιοι) «αφήνουν» όμως αρκετά λιγότερα χρήματα στην ελληνική οικονομία (όταν τα αφήνουν στην ελληνική, γιατί μερικές φορές οι αμοιβές καταβάλλονται στο εξωτερικό…).
 

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των επισκεπτών κυριολεκτικά διπλασιάστηκε μέσα σε 7 χρόνια και από 15,0 εκατ. άτομα το 2010 ανήλθε στα 30,2 εκατ. το 2017 (ποσοστιαία αύξηση 101,0%). Από την άλλη πλευρά, η συνιστώσα της δαπάνης ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά -24,3% ή -€155,4
 
Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τη “βαριά” μας βιομηχανία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, σε όλα τα επίπεδα…
Είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι αν αφεθούμε σε αυτοσχεδιασμούς, ή αν απλώς περιοριστούμε σε άσκοπο «ξεκοκάλισμα κονδυλίων προβολής» πράγμα που πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν, τότε οι εξελίξεις γρήγορα θα μας μας ξεπεράσουν και θα ψάχνουμε μετά από λίγα χρόνια να βρούμε γιατί χάσαμε το τραίνο του τουρισμού…
Ας μη ξεχνάμε ότι μας ευνοεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μόνη νησίδα ευρωπαϊκής σταθερότητας και παγιωμένων αξιών, στο κέντρο μιας ευρείας περιοχής που «βράζει» γεωπολιτικά.
[δεδομένα: Τ.Τ.Ε., γράφημα Eurobank Research]
 
Ν.Β.